Orpo: Suomi voi hyväksyä Kreikan velkahelpotukset

Valtiovarainministeri korostaa, että velkojen pääomaa ei ole tarkoitus leikata, vaikka takaisinmaksu venyykin mahdollisesti 2070-luvulle.

Kreikka
Kreikan valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos, talouskomissaari Pierre Moscovici ja euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno kokouksessa Luxemburgissa.
Kreikan valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos, talouskomissaari Pierre Moscovici ja euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno euroryhmän kokouksessa Luxemburgissa torstaina 21. kesäkuuta.Julien Warnand / EPA

LuxemburgSuomi voi hyväksyä Kreikalle kaavaillut velkahelpotukset, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Euromaiden valtiovarainministerit ovat koolla päättämässä toimista, joilla Kreikan kolmas hätälainaohjelma saadaan päätökseen ja maan velkavuoren hoitokulut pidetään aisoissa.

Päällimmäinen keino alentaa Kreikan lähivuosien velanhoitokuluja on pidentää laina-aikoja. Orpon mukaan olennaista on, että velan pääomaan ei kosketa.

– Velkoja ei ole leikattu. Pidetään kiinni siitä, että kun se laina on annettu, niin jonain päivänä se pitää maksaa takaisin, joskin hyvin kaukana olevana päivänä, Orpo sanoi ennen kokousta.

Laina-aikojen pidennykset voivat venyttää Kreikan viimeisten lainojen takaisinmaksun 2070-luvulle saakka. Orpo myöntää, että pitkistä laina-ajoista kertyy laskennallista nykyarvotappiota. Tämä on hänen mukaansa kuitenkin pienempi paha kuin toinen vaihtoehto, jossa koko euroalueen tulevaisuus oli uhattuna.

Ensimmäiset kahdenväliset lainat Kreikalle myönnettiin vuonna 2010.

– Nyt on päästy sillä tavalla maaliin, että Kreikan talous on saatu kuntoon, talous kasvaa, työllisyys paranee ja veroja kerätään, Orpo sanoi.

Kreikalle on lainattu kaikkiaan 273 miljardia euroa, josta 32 miljardia kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä ja loput euromailta.

Velkahelpotusten ohella ministerien on määrä päättää viimeisen Kreikalle maksettavan lainaerän suuruudesta. Viimeisestä erästä on tarkoitus käyttää osa Kreikan käteiskassan kasvattamiseen, jotta paluu markkinarahoitukseen sujuisi sujuvammin.

Kreikan kolmas lainaohjelma päättyy virallisesti 20. elokuuta.