Hyppää sisältöön

Tarkkana alkoholittoman oluen kanssa – Alkoholittomasta ei ole urheilujuomaksi, eivätkä kaikki alkoholittomat oluet sovi alkoholiongelmaisille

Alkoholittoman oluen suosio kasvaa vauhdilla. Mikään terveysjuoma alkoholiton ei ole. Pullollisessa voi olla kaloreita kuin pullassa.

Alkoholin kulutus Euroopassa on laskussa, mutta panimot voivat olla onnellisia alkoholittoman oluen valtavasta suosiosta. Alkoholittomia oluita pystyvät tekemään käytännössä vain panimot.

Kaikilla Euroopan panimoiden mahtimerkeillä on tätä nykyä omat alkoholittomat versionsa. Myös Suomen suurista oluenpanijoista sekä Sinebrychoffilla että Hartwallilla on omansa.

Sinebrychoff valmistaa alkoholittomansa siten, että oluen annetaan ensin käydä loppuun, jonka jälkeen siitä poistetaan alkoholi. Hartwall puolestaan katkaisee kotimaassa tehtyjen alkoholittomien oluidensa käymisprosessin kesken eli "hallitsee käymistä", kuten yhtiö itse sanoo.

– Meillä on kolme erilaista alkoholitonta olutta ja ne ovat kaikki 0,0 prosenttisia. Se 0,0 on ollut meidän valinta, Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu sanoo.

Kaikki Suomessakaan alkoholittomina myytävät oluet eivät ole täysin alkoholittomia. 0,5 prosenttia jäännösalkoholia on sallittu. Pienellä määrällä alkoholia on helpompi saada alkoholittomastakin tuhdin tuntuisen oluen makuinen.

– Se 0,5-prosenttinen on helpompaa tehdä. Mitä lähemmäksi nollaa mennään, sitä hankalampaa se on ja vaikeampaa tehdä. Kyllä sen oluelle täytyy maistua, Hartwallin Alakarhu toteaa.

Hyvä janojuoma on huono hikijuoma

Kansainväliset panimojätit ovat löytäneet alkoholittomasta markkinaraon urheilun parista. Mainonnassa huippu-urheilijat poseeraavat alkoholittoman mannekiineina. Todellisuudessa alkoholittomasta oluesta ei ole urheilujuomaksi.

Kestävyysurheilun kannalta alkoholittomassa on kyllä sopiva määrä energiaa ja monet oluet ovat myös urheilujuoman tavoin isotonisia eli niiden suolojen väkevyys on sama kuin verellä, mutta ongelmaksi muodostuu oluen kalium. Jos sitä saa paljon, laskee se suorituskykyä.

Pyöräretken kaltaisessa perusliikunnassa alkoholittoman oluen isotonisuus ei tuo liikkujalle mitään ravintotieteellistä lisäarvoa veteen verrattuna.

Oikeissa urheilujuomissa on natriumia, jota kehosta hikoilun yhteydessä poistuu. Alkoholittomassa oluessa sitä on hyvin vähän. Mutta nestetasapainon säilyttämiseen alkoholiton sopii hyvin. Se on hyvä janojuoma varsinkin, jos katsoo hiukan kaloreiden perään.

Energiaa tavallista olutta vähemmän, mutta ei aina vähän

Puolen litran pullollisessa alkoholitonta saattaa parhaimmillaan olla vain 70 kilokaloria. Monissa suosituimmissa oluissa kaloreita on kuitenkin kaksinkertainen määrä tai jopa enemmän.

Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiskalle alkoholiton olut on ennen kaikkea alkoholillisen oluen korvaaja.

– Oluen energiasisällöstä pääosa tulee alkoholista. Alkoholittomassa oluessa on karkeasti kolmasosa alle 5-prosenttisen oluen kaloreista. Ne kalorit tulevat jäännössokerista. Lisäksi siihen on voitu lisätä sokeria maun säätämiseksi. Jos on vähemmän kaloreita, niin kompensointi alkoholin puuttumisen vaikutuksesta makuun on tehty pienemmällä sokerimäärällä.

Terveyden kannalta olennaista onkin, minkä juoman nyt trendikäs alkoholiton olut käyttäjälleen korvaa. Jos sillä korvataan tavallinen olut, vaikutus on positiivinen. Jos vesi vaihtuu alkoholittomaan olueen, se on negatiivinen.

Ja alkoholitonta juodaan Euroopassa jo valtavia määriä. Pelkästään Saksassa jokainen yli 15-vuotias joi vuonna 2016 lähes seitsemän litraa alkoholitonta olutta. Suomalaisten oluttottumus näkyy myös alkoholittomissa. Meillä maistuu lager-tyyppinen olut. Myös vehnäolut on alkanut monia kiinnostaa.

Sinebrychoffin alkoholitonta Crisp-vehnäolutta ei panna Suomessa, vaan Liettuassa. Siinä on 0,5 prosenttia alkoholia.

– Maku on aina monen asian summa ja valmistajat päättävät siitä. Jos alkoholiton olut maistuu kevyelle tai vetiselle, siitä puuttuu katkeruutta ja makeutta, ja tietysti se alkoholi. Silloin se toimii ehkä parhaiten janojuomana, Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska sanoo.

Alkoholiton voi olla alkoholistin ansa

Alkoholittoman oluen etikettiin kannattaa katsoa tarkasti varsinkin, jos juojan ongelma on alkoholi.

A-klinikan ylilääkäri Kaarlo Simojoki ei usko, että pieninä määrinä 0,5 prosentin olut on haitaksi heille, joilla ei ole ollut vaikeaa alkoholiongelmaa tai riippuvuutta. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia.

– Riski on vaikkapa se, että vaikka olet pitkään ollut juomatta, niin hyvin äkkiä kroppa palaa siihen vanhaan malliin. Jos sitten juotkin enemmän kuin sen yhden, niin kyllähän siitä jonkun verran alkoholia kertyy. On yksilöstä ja tilanteesta kiinni, kuinka äkkiä se pommi eli vanha käyttäytymismalli laukeaa. Kannattaako sitä riskiä ottaa sen 0,5:n takia?

0,0-prosenttisessa oluessa jäännösalkoholia ei ole. Saksalaisten tekemissä pistokokeissa on myös selvinnyt, että yksikään panimo ei venytä 0,5 prosentin rajaa. Pulloissa ja tölkeissä on tähän saakka ollut sitä, mitä asiakkaalle luvataan. Panimot tietävät hyvin, että viranomaisvalvonnassa vääristä lukemista kärähtäminen olisi skandaali.

Alkoholiongelmaiselle alkoholittomimmankaan oluen nauttiminen ei kuitenkaan ole ihan vaaratonta.

– Vaikka neurobiologisesti siinä ei selkeää riskiä ole, niin tässähän on myös psyykkinen ulottuvuus. Se voi aiheuttaa ahdistuneisuutta tai sen, että eihän tämä tuntunutkaan niin kauhean pahalta. Ja seuraavaksi sitten miettii, että mitä jos kokeilisin nyt kolmosolutta, A-klinikan Simojoki sanoo.

Monissa maissa on selkeä linjaus, että 0,5 prosentin alkoholittomia oluita ei suositella raskaana oleville. Suomessa selkeää linjausta ei ole tehty. A-klinikan ylilääkäri Kaarlo Simojoki suosittelee odottavia äitejä pelaamaan varman päälle.

– Selkeyden vuoksi sanon tuohon, että 0,0 kannattaa. Yhdeksän kuukautta ilman alkoholia ei ole maailmanloppu.

.
.