1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. historia

Viimeinenkin VR:n makasiini Helsingin keskustassa on pian historiaa – Makasiinien puolesta järjestettiin mielenosoituksia 2000-luvun alussa

Kansalaistorin ympäristö nykyaikaistuu, kun historiallisten makasiinien rippeetkin katosivat ja samalla tuliterä keskustakirjasto Oodi nousee uljaana tilalle.

Torstai-iltapäivällä katosi Helsingin ydinkeskustasta viimeinenkin historiallinen makasiinirakennus. Kuva: Lena Nelskylä / Yle

Eduskuntatalon edustalta on nyt katoamassa pala historiaa, kun viimeinenkin VR:n 1899 rakennetuista makasiineista raivataan maan tasalle.

Kun VR siirsi 80-luvun lopulla tavaraliikenteen Pasilaan, Bruno Granholmin suunnittelemiin rakennuksiin tuli monenlaisia vuokralaisia, kuten pieniä erikoistavarakauppoja.

Museovirasto ei pitänyt rakennuksia suojelemisen arvoisina. Makasiinit päätettiin purkaa Musiikkitalon alta, mutta purkusuunnitelmat aiheuttivat suurta vastustusta, ja niiden säilyttämisen puolesta järjestettiin mielenosoituksia.

Vuonna 2006 aluella oli suoranainen mellakka, kun parisataa nuorta ja poliisi ottivat yhteen. Makasiinien eteläinen osa paloi vain muutamaa päivää ennen ennen purkutuomion täytäntöönpanoa. Paloa epäiltiin tuhopoltoksi, mutta myöhemmin poliisi arvioi, että se ei olisi ollut tahallaan sytytetty.

Tänään makasiinien yli satavuotiseen historiaan voidaan laittaa piste, kun kaivinkone saapui paikalle.

Kansalaisaukion toiselle reunalle nousee kovaa kyytiä wow-arkkitehtuuria edustava keskustakirjasto Oodi.

Oodin eteen rakennetaan Makasiinipuisto lasten leikkialueineen. Ensi vuonna raunioiden tilalle tulee taiteilija Akseli Leinosen suunnittelema taideteos. Oodi avataan joulukuun alussa.

Tarkennus 21.6.2018 kello 20:16: Lisättiin, että kyse oli tuhopolttoepäilyistä vuoden 2006 tulipalossa. Poliisi kuitenkin arvioi, että palo ei ollut tahallaan sytytetty.