1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuivuus

Pohjoismaiset viljelijät kokoavat yhteistä hätärintamaa: EU:n on sorvattava nopeasti maatalouden kriisipaketti kuivuuden takia

Pohjoismaiset viljelijät vaativat kuivuuden vuoksi kriisitukea sekä EU:n maatalousbudjetista että kansallisista varoista maksettavaksi.

kuivuus
Kuivaa peltoa Vantaalla 3. kesäkuuta.
Kuivaa peltoa Vantaalla 3. kesäkuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n mukaan viljasato on jäämässä Suomessa paikoin vain puoleen tavanomaisesta. Kuivuus piinaa pahoin koko maata ja erityisesti länsirannikkoa. Pahin tilanne on Varsinais-Suomessa.

Viljatilojen lisäksi pinteessä ovat karjan kasvattajat. Vähäsateinen kevät ja alkukesä koettelevat myös muita Pohjoismaita.

Ylöjärvellä karjatilaa pyörittävä Sanna Tahlo sanoo, että myös heidän tilallaan laitumet kärsivät kuivuudesta.

– Täytyy siirtyä paaliruokintaan laitumilla , koska pelloilta ei enää riitä syötävää eläimille. Ainakaan viiteen vuoteen ei ole ollut vastaavaa tilannetta, että pelloilta ei syötävää riittäisi, Tahlo sanoo.

Maatalousyrittäjä Sanna Tahlo
Maatalousyrittäjä Sanna TahloTero Valtanen / Yle

Tukea perätään EU:lta ja kansallisista varoista

Kuivuus piinaa myös muita Pohjoismaita. Pohjoismaiset viljelijät ovatkin nyt vaatimassa kriisitukea yhteisessä rintamassa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n johtajan Johan Åbergin mukaan maatalouden hätähuuto komissiolle pitää sisällään useita vaatimuksia.

– Toivomme tukea EU:n maatalousbubjetista, mutta toivomme myös jäsenmaille vapauksia käyttää omia varoja näihin korvauksiin, Åberg sanoo.

Hänen mukaansa pohjoismaisten viljelijöiden hakema tuki ei olisi toteutuessaan ennen näkemätön.

– Esimerkiksi Etelä-Euroopan hedelmä- ja vihannessektorille on useasti myönnetty korvauksia EU:n kassasta kuivuuden vuoksi.

Jopa puolet viljasadosta menetetty, vaikka sateita tulisikin

MTK:n arvion mukaan tulevatkaan sateet eivät enää ehtisi korjata Etelä-Suomen pahimpia satovaurioita. Åberg sanoo, että suurella todennäköisyydellä viljasadosta on jo menetetty kolmestakymmenestä viiteenkymmeneen prosenttia.

– Erityisesti vähiin ovat käymässä leipäviljat, mutta huonolta näyttää monien vihannestenkin osalta.

Åberin mukaan viljelijöiden vetoomuksessa vaaditaan EU:n komissiota varautumaan siihen, että viimeistään syksyllä tarvitaan rahakorvauksia.

Karjaa laitumella.
Tero Valtanen / Yle

Åberg: Ei tässä turhasta valiteta

MTK:n mukaan tiloilta kuuluu paikoin varsin lohdutonta viestiä. Järjestön mukaan maatalousyrittäjät tarvitsevat kriisitukea sekä sen ohella maataloustukien maksatuksen aikaistamista.

– Tulemme myös vaatimaan, että komissio myöntää jäsenmaille vapauksia sekä joustoa aikaistaa tukien maksatuksia. Ei tässä turhasta valiteta, nyt on tosi kyseessä, Åberg sanoo.

Lue seuraavaksi