Korkeasaaren Hanna ja Helmi laukkaavat nyt vapaina Mongoliassa

Luontoon on palautettu 31 eläintarhassa syntynyttä mongolianvillihevosta, joista kaksi on Korkeasaaresta.

Mongolianvillihevonen Hanna laukkaa kohti vapautta Mongoliassa. Kuva: Miroslav Bobek/Prague Zoo

Korkeasaari on mukana luontoonpalautushankkeessa, jossa vapautetaan eläintarhoissa syntyneitä mongolianvillihevosia luontoon. Näin vahvistetaan uhanalaisen lajin luonnonkantaa.

Korkeasaaren kolmevuotiaat tammat Hanna ja Helmi valittiin mukaan hankkeeseen, ja tänään hevoset pääsivät laukkaamaan todellisen kotimaansa arolle.

Helsinkiläiset hevoset Hanna ja Helmi matkasivat yli 6 000 kilometrin matkan Tšekistä Gobin autiomaan suojelualueelle Mongolian Takhin Taliin yhdessä zürichiläisen Yanjan ja hannoverilaisen Spesin kanssa. Matkaan lähdettiin tiistaina, mutta hevosten matkaa on järjestelty jo kuukausia.

Hevoset oleskelevat vastedes Gobin autiomaan karuissa maisemissa. Kuva: Miroslav Bobek/ Prague Zoo

Hevosten on määrä viettää vuosi totutusalueella, minkä jälkeen ne voivat vapaasti liittyä muiden villihevoslaumojen seuraan.

Ankarat talvet koettelevat villihevoskantaa

Prahan eläintarha hallinnoi luonnonpalautushanketta, ja Helmi ja Hanna siirrettiin Korkeasaaresta Prahaan helmikuussa.

Prahan projekti on tähän mennessä vienyt luontoon jo 31 hevosta.

Korkeasaari on ollut mukana hankkeessa vuodesta 2014 lähtien. Helmi ja Hanna ovat kuitenkin ensimmäiset Suomessa syntyneet mongolianvillihevoset, jotka ovat päässeet vapaiksi.

Mongolianvillihevoset Yanja ja Helmi päästettiin vapaaksi totutusalueelle tänään keskiviikkona. Kuva: Miroslav Bobek/ Prague Zoo

Mongolianvillihevonen hävisi elinalueiltaan 1960-luvun lopulla, mutta luontoonpalautusten ansiosta tämä ainut tunnettu villihevoslaji laukkaa jälleen Mongoliassa. Laji pelastui sukupuutolta eläintarhojen ansiosta, mutta ankarat talvet ja sopivien elinalueiden rajallisuus koettelevat luonnonkantaa. Tällä hetkellä maassa elää noin 400 mongolianvillihevosta.