Ota politiikka haltuun kesämökin laiturilla – kahdeksan podcastia, joilla pääset kärryille niin Trumpin kaudesta kuin sote-uudistuksen kiemuroistakin

Onko saunan lämmetessä hetki aikaa ja juhannuksen soittolistat jo kuultu? Tässä kahdeksan podcast-suositusta politiikannälkään.

podcast
Kuva podcast-sivustoista
Yle Uutisgrafiikka

Politiikkaa käsitteleviä podcasteja löytyy maailmalta suuri määrä, Suomessa tarjonta on toistaiseksi niukempaa.

Listasimme kiinnostavimpia politiikan podcasteja meiltä ja maailmalta.

Politbyroo

Suomen politiikkaa käydään läpi viikoittaisessa Politbyroo–podcastissa, jonka neljännen kauden viimeinen jakso ilmestyi perjantaina. Podcast on hiljalleen noussut politiikkaa seuraavien kuuntelulistalle ja tekijöiden mukaan 10 000 kuuntelun raja on ylittynyt toukokuussa.

Podcastissa äänessä ovat kokoomustaustaiset Sini Korpinen ja Matti Parpala sekä demaritaustainen Juha Töyrylä.

Journalistisemmista podcasteista Politbyroo eroaa mielipiteellisemmällä ja ironisemmalla otteella. Mielipiteistä osansa saavat myös podcastin vetäjien omat taustayhteisöt.

- Me olemme aika kriittisiä myös omia puolueitamme kohtaan. Kokoomuksesta on tullut jonkin verran palautetta, että kritiikkiä voisi olla vähän vähemmänkin, Korpinen kertoo.

Viikoittaisten jaksojen lisäksi Politbyroo käy erikoisjaksoissa läpi jokaisen puolueen tilanteen ennen eduskuntavaaleja.

Esimerkiksi keskustan tilannetta mukana oli analysoimassa (siirryt toiseen palveluun) väistynyt puoluesihteeri Jouni Ovaska ja vasemmistoliittoa käsittelevässä jaksossa (siirryt toiseen palveluun) vieraana oli puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

Kuuntele podcastia (siirryt toiseen palveluun)

Pod Save America

Pod Save America -podcast ruotii Yhdysvaltojen politiikkaa ja Trumpin hallinnon tekemisiä tiukan kriittisellä otteella.

Barack Obaman entisten avustajien luotsaama podcast kerää Guardianin mukaan keskimäärin 1,5 miljoonaa kuuntelijaa joka jaksolla.

Iskulause: ”poliittinen podcast ihmisille, jotka eivät ole valmiita luovuttamaan tai tulemaan hulluiksi” tiivistää, mistä on kyse. Äänessä ovat Trumpin valinnasta sisuuntuneet demokraatit.

Kuuntele podcastia (siirryt toiseen palveluun)

Pod Save the World

Obaman entisten avustajien Crooked Media –tuotantoyhtiö julkaisee myös ulkopolitiikkaa ja kansainvälistä politiikkaa käsittelevää Pod Save the Worldia, jossa äänessä on Obaman kaudella ulkopoliittisten asioiden tiedotuksesta vastannut Tommy Vietor.

Jos yksi podcast pitäisi nostaa yli muiden, on Politbyroon Juha Töyrylä valmis valitsemaan Pod Save The Worldin.

– Kyseessä on todella laadukas podcast, jossa käsitellään monimutkaisia asioita ymmärrettävästi, Töyrylä kuvailee.

Kuuntele podcastia (siirryt toiseen palveluun)

The Ulkopolitist

Suomeksi tiukkaa analyysiä maailmanpolitiikasta tarjoaa verkkolehti The Ulkopolitistin podcast, jossa ulkopolitiikan ja kansainvälisten suhteiden asiantuntijat käyvät läpi aiheita Lähi-idän tilanteesta ilmastonmuutokseen.

Kuuntele podcastia (siirryt toiseen palveluun)

NPR Politics Podcast

Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö NPR:n Politics–podcastissa politiikkaa lähietäisyydeltä seuraavat toimittajat avaavat kuuntelijoille, mitä jenkkipolitiikan pintakuohun alla tapahtuu.

Torstaisin NPR vetää politiikan viikon uutiset nippuun vajaan tunnin jaksolla. Sen lisäksi NPR julkistaa lyhyempiä jaksoja, jotka tarjoavat pika-analyysia päivän uutisiin.

Kuuntele podcastia (siirryt toiseen palveluun)

The Daily

New York Timesin podcast, joka keskittyy päivittäin syventämään tavallisesti politiikkaan liittyvää uutisaihetta noin 20 minuutin jaksoissa.

Laadukkaan podcastin takana on koko New York Timesin valtava uutiskoneisto ja sieltä löytyvä asiantuntemus. Dailyn lisäksi hyvä näyte New York Timesin podcast-panostuksista on ISISin nousua selvittävä Caliphate (siirryt toiseen palveluun). Siinä toimittaja Rukmini Callimachi avaa terroristijärjestön toimintaa muun muassa sen entisiä jäseniä haastattelemalla.

Kuuntele podcastia. (siirryt toiseen palveluun)

Politiikkaradio

Yleisradion Politiikkaradio on politiikkaa seuraaville ehdotonta kuunneltavaa.

Sakari Sirkkasen ja Tapio Pajusen luotsaamassa ohjelmassa sukelletaan politiikan syvään päähän eikä kaihdeta edes puoleentoista tuntiin venyviä sote-keskusteluja.

Politiikkaradio kuuluu myös Yle Puheen taajuuksilla, mutta keskustelut ovat usein kuunneltavissa pidempinä versioina Areenan puolella.

Kuuntele podcastia

Brysselin kone

EU-politiikasta pääsee kärryille Ylen Brysselin konetta kuuntelemalla.

Maija Eloheimon toimittamassa ohjelmassa äänessä ovat poliitikot, virkamiehet ja tutkijat.

Yle Areenan lisäksi ohjelmaa voi kuunnella myös Yle Radio 1 -kanavalla

Kuuntele podcastia

Kuuntele myös podcastia: Mistä maailma puhuu

* Juttua korjattu 27.6 klo 13.24, Brysselin konetta voi kuunnella Areenan lisäksi Yle Radio 1 -kanavalla. Aiemmin mainittu Yle Puhe uusii ohjelmaa satunnaisesti.