Brasilialainen Thiago tuottaa luomua suoraan ruokapöytään – "Jos meillä on ongelmia sateen kanssa, ihmiset ymmärtävät"

Brasilialaisen viljelijän Thiago Kaiserin maatila on osa kasvavaa ilmiötä, jossa paikalliset asukkaat rahoittavat viljelyn ja osallistuvat samalla ruoan tuotantoon.

luomuruoka
Sadonkorjuuta Brasiliassa
Brasilia on yksi maailman suurimmista ruoantuottajista. Brasilian Correntinassa korjattiin satoa maaliskuussa 2014.Sebastiao Moreira / EPA

Brasilialaiselle viljelijälle Thiago Kaiserille maksetaan siitä, että hän kuljettaa luomuvihanneksia suoraan asiakkaille.

Kaiserin maatila on osa Brasilian kasvavaa ilmiötä, jossa hedelmiä ja vihanneksia ei myydä lainkaan ravintoloihin tai ruokakauppoihin.

Kaiser kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa maatilallaan Brasilian Planaltinassa, että järjestelmä perustuu luottamukseen. Paikalliset asukkaat rahoittavat viljelyn ja osallistuvat ruoantuotantoon.

Ihmiset maksavat kuukausittain viljelijöille, jotka laskevat ruoantuotannon kustannukset ryhmän koon mukaan. Ihmiset suostuvat ostamaan kausihedelmiä ja -vihanneksia, mutta myös jakamaan kulut, jos sato epäonnistuu.

– Jos tuotamme hyvän sadon salaattia, ihmiset saavat kaksi, kolme tai neljä lehtisalaattia. Mutta jos meillä on ongelmia sateen kanssa, ihmiset ymmärtävät, Kaiser sanoo.

Luomuviljely kasvattaa suosiotaan

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan luomuviljelystä on tullut suositumpaa koko maailmassa viime vuosien aikana. Tutkimuksen on julkaissut Brasiliassa kehitystyötä tekevä yritys Codeplan.

Luomuviljelyn suosiota on kasvattanut myös huoli teollisen viljelyn terveys- ja ympäristöhaitoista. Vähärasvaisten ja -sokeristen hedelmien ja vihannesten toivotaan myös auttavan liikalihavuuteen ja aliravitsemukseen.

Brasilian luomuviljelyssä hedelmiä ja vihanneksia kuljetetaan asiakkaille viikoittain, mutta ihmiset saavat myös vierailla maatilalla. Asiakkaat saavat ehdottaa, mitä viljelijät kasvattavat.

Lapset oppivat arvostamaan ruokaa

Agronomi Abilio Vinicius Barbosa Pereira ylistää Brasilian luomuviljelyä. Hän tarjoaa lähellä tuotettuja vihanneksia lapsilleen.

– Tämä on perheille korvaamatonta. Lapset oppivat arvostamaan ruokaa, maata ja ympäristöä, Pereira sanoo.

Pereiran perhe on ollut osa ryhmää marraskuusta lähtien ja maksaa viljelijöille noin 80 dollaria, eli noin 70 euroa kuukaudessa. Marraskuusta lähtien hänen lapsensa ovat syöneet paljon enemmän hedelmiä ja kasviksia.

Kaiserin maatilan kaltaisia tiloja on Brasiliassa noin 80. Codeplanin tutkimuksen mukaan Brasilian luomuruokamarkkinat ovat kovassa kasvussa.

Aiheesta muualla:

Brasilian luomutuotannosta yhdysvaltalaisen Organic Trade Associationin sivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters