EU-kansalainen, haluatko pysyä Britanniassa? – hakemuksesta joutuu pulittamaan 65 puntaa

Britannian sisäministerin mukaan oleskeluluvan saaminen on pyritty tekemään ihmisille mahdollisimman helpoksi, kun Britannia eroaa Euroopan unionista.

Brexit
Brexit-mielenosoitus
Lontoossa osoitettiin mieltä Britannian EU-eroa vastaan keskiviikkona.Andy Rain / EPA-EFE

Britannia on julkistanut tänään torstaina ohjeet Euroopan unionin kansalaisille, jotka mielivät pysyä maassa brexitin jälkeen.

Maan sisäministerin Sajid Javidin mukaan Britanniassa pysyminen edellyttää kolmeen kysymykseen vastaamista. Ihmisiä pyydetään todistamaan henkilöllisyytensä ja kertomaan, onko heillä rikostuomioita ja asuvatko he tällä hetkellä Britanniassa.

Javidin mukaan rekisteröimisestä on pyritty tekemään mahdollisimman selkeää ja suoraviivaista.

Vastauksen kulkeutuvat valtion tietokantaan, minkä jälkeen päätös annetaan Javidin mukaan pian.

Odotetaan noin 3,5 miljoonaa hakemusta

Lupaa maassa pysymiseen anotaan verkossa tai erityisellä mobiilisovelluksella. Hakemuksen tekeminen maksaa 65 puntaa, eli noin 74 euroa aikuiselta. Lapselta se maksaa aikuisten hinnasta puolet.

Niille EU-kansalaisille, joilla on jo pysyvä oleskelulupa, hakemus ei maksa mitään.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan maan hallitus odottaa noin 3,5 miljoonaa hakemusta. Rekisteröintiä aletaan testata muutamien viikkojen päästä, ja varsinaisten hakemusten jättäminen on mahdollista syksyllä. Palvelua pidetään yllä kesäkuuhun 2021 asti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sovellus ei ole tällä hetkellä tarjolla Apple-käyttäjille. Ne, jotka eivät omista tietokonetta, voivat täyttää hakemuksen julkisilla tietokoneilla esimerkiksi kirjastoissa.

Aiheesta muualla:

BBC: Brexit: Three 'simple' questions for EU citizens to stay in UK (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters