Washington Post: USA keskeyttää syytteiden noston lasten kanssa rajan ylittäviä siirtolaisia vastaan

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump vieraili tänään myös yllättäen Yhdysvaltain Meksikon-vastaisella rajalla.

rajavalvonta
Kaksi miestä kantaa lapsia Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.
Presidentti Donald Trump antoi keskiviikkona asetuksen, joka lopetti siirtolaislasten erottamisen vanhemmistaan Yhdysvaltain Meksikon-vastaisella rajalla.Joebeth Terriquez / EPA

Yhdysvaltain viranomaiset eivät nosta syytteitä siirtolaisia vastaan, jotka tulevat laittomasti Yhdysvaltoihin lastensa kanssa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan kyse on väliaikaisesta päätöksestä, jonka aikana Yhdysvallat vahvistaa rajavalvonnan miehitystä. Lasten eristäminen vanhemmistaan ja siirtäminen pidätyskeskuksiin herätti maailmanlaajuista paheksuntaa.

Lehden haastatteleman rajaviranomaisen mukaan Yhdysvaltain hallitus oli määrännyt vielä keskiviikko-iltana, että rajaviranomaiset eivät lähettäisi perheellisiä siirtolaisia oikeustaloille.

– Emme enää nosta syytteitä siirtolaisperheitä vastaan niin kauan, että maahanmuuttovirasto saa lisävahvistusta hakemusten käsittelyyn, nimettömänä pysytellyt viranomainen kertoi.

Yksin ja ilman lapsia rajan laittomasti ylittävät siirtolaiset saavat edelleen kuusi viikkoa voimassa olleen "nollatoleranssi"-linjauksen mukaan syytteet ja useimmat joutuvat istumaan vankeusrangaistuksia vankilassa.

Melania ilmeisesti erotukset lopettaneen asetuksen taustalla

Melania Trump.
Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump on suhtautunut kriittisesti perheiden erottamiseen Meksikon-vastaisella rajalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump saapui torstaina yllätysvierailulle Yhdysvaltain Meksikon-vastaiselle rajalle.

Melania Trump vierailee paraikaa siirtolaislapsista huolehtivassa Upbring New Hope -keskuksessa sekä tullin ja rajanvalvonnan luona. Hän on erityisen kiinnostunut lasten oloista ja keskusteli 12–17-vuotiaista lapsista huolehtivan keskuksen henkilökunnan kanssa pitkään, kiittäen työntekijöitä työstään.

– Pyydän teitä kertomaan, miten voin auttaa yhdistämään lapset uudestaan vanhempiensa kanssa, hän kysyi keskuksen henkilökunnalta.

Melania Trump oli aiemmin kertonut, että hän "vihasi" näkyä lasten ja vanhempien erottamisesta toisistaan Meksikon-rajalla.

Vierailusta tiedotti ensimmäisenä presidentti Donald Trump. Yhdysvaltain ensimmäistä naista ei oltu nähty ennen vierailua julkisuudessa sitten toukokuun 14. päivän, jolloin hän oli munuaisleikkauksessa.

– Tyttäreni Ivanka, vaimoni ja minä olemme hyvin tunteikkaina (perheiden erottamisesta). Kuka tahansa jolla on sydän, on liikuttunut tästä, Donald Trump sanoi keskiviikkona.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Melania Trumpin painostus olisi ollut Donald Trumpin keskiviikkoisen päätöksen taustalla lopettaa siirtolaislasten erottaminen vanhemmistaan.

Kongressi hylkäsi ensimmäisen lakialoitteen

Yhdysvaltain kongressi hylkäsi torstaina republikaanien ensimmäisen lakialoitteen, jolla olisi vähennetty huomattavasti laittomille siirtolaisille annettujen oleskelulupien määrää. Lakialoite kaatui äänin 193-231, koska demokraatit saivat puolelleen pienen joukon republikaaneja.

Kongressin piti alun perin äänestää torstaina myös toisesta maahanmuuttoon liittyvästä lakialoitteesta, mutta republikaanijohtajat halusivat lykätä äänestystä perjantaille.

21.6. klo 21.30 lisätty tieto kongressin äänestyksen tuloksesta.

Lähteet: AFP, Reuters