1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulee ja sataa, lännessä jopa runsaasti – idässä lämpimintä

Juhannuksen sää on monin paikoin tuulinen ja sateinen.

Juhannussää
Aallot lyövät rantakivikkoon.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Juhannusaaton sää on monin paikoin viileä, tuulinen ja sateinen. Lomailijan kannalta parhaimmista keleistä saa nauttia kaakossa ja itärajan tuntumassa. Myös Lapissa on aluksi poutaista ja lämmintä.

– Kovin tuulinen ja melko sateinen päivä tästä juhannusaatosta on tulossa, tiivistää Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomaala keskikesän juhlan sään.

Aamulla seitsemältä yhtenäisen sadealueen raja kulki Pori–Kuopio-linjalla. Rintama on siitä hiljalleen nousemassa kohti Oulua.

Sadealue jatkaa matkaansa päivän mittaan kohti Lappia ja illalla voi sataa jo Pohjois-Lapissa asti. Rintaman jälkipuolella tulee sitten lähinnä sadekuuroja ja paikoin jopa ukkosta.

– Pilvisyys voi etelässä ja idässä rakoilla päivän mittaan, mutta lännessä peite voi olla aika runsas.

Sateessa lämpötila jää kymmeneen asteeseen

Lämpötilat voivat idässä nousta aurinkoisimmilla alueilla paikoin jopa 19 asteeseen. Myös Keski-Lapissa lämpötila saattaa jaksaa nousta jopa 18 asteeseen ennen sadealueen tulemista.

– Sateen alla lämpötila voi jäädä jopa vain noin kymmeneen asteeseen. Muuten lämpötila vaihtelee noin 14-17 asteen välillä.

Lännessä sateet voivat paikoin olla jopa melko reippaita.

– Vettä saattaa tulla vuorokauden aikana jopa 50 millimetriä, Tuomaala kertoo.

Sateiden myötä metsäpalovaroitus on enää voimassa vain Ahvenanmaalla.

Juhannusaaton säävaroitukset.
Juhannusaaton säävaroitukset.Yle Sää

Lännessä ja merellä puhkuu kunnolla

Merialueille on annettu varoituksia kovasta tuulesta. Vain Suomenlahdella ja Perämerellä tuuli jää tänään alle 20 metriin sekunnissa. Selkämeren eteläosista aina merenkurkkuun tuuli voi yltää jopa 23 metriin sekunnissa. Samalla aallot voivat nousta melko korkeiksi.

Myös maa-alueille on annettu tuulivaroituksia.

– Puuskissa tuuli voi olla lähemmäs 15 metriä sekunnissa ja rannikkoalueilla jopa 20 metriä sekunnissa.

Navakimmin puhaltaa Satakunnasta etelään olevalla maa-alueella.

Tuomaalan arvion mukaan näin kovat puuskatuulet voivat kaataa puita ja aiheuttaa sen myötä ongelmia.

Sunnuntaista viikonlopun hienoin päivä

Ennusteen mukaan sää on vielä huomenna lauantaina monin paikoin epävakainen, mutta jo parempi kuin nyt aattona.

Maan eteläosissa sadekuurot ovat harvemmassa ja yksittäisiä ja myös siitä pohjoiseen ne muuttuvat selvästi kuuroittaisemmiksi. Eniten sataa ennusteen mukaan Lapissa ja varsinkin Lapin pohjoisosissa.

– Samalla lämpötilat etelässä nousevat jopa 20 asteen tietämille. Mutta näistä viikonlopun päivistä se sunnuntai on ehkä se kaikkein poutaisin ja aurinkoisin ja laajemmin lämpimin, Tuomaala kertaa.

Samalla hän huomauttaa, että lauantaina on kaakosta nousemassa uusi rintama. Sen reitti on vielä vähän epävarma, mutta itärajan tuntumaan saattaa silloin tulla asteita. Muualla sää pysyisi poutaisena.

Lue seuraavaksi