Psykiatri kauhistelee vanhemmistaan erotettujen lasten kohtelua Yhdysvaltojen rajalla – "Lapset voivat kärsiä kokemuksesta vielä vuosia"

Saksalaisen lastenpsykiatrin mukaan lapsia ja vanhempia ei saisi erottaa toisistaan, koska he ovat toistensa tärkeimmät ihmiset.

Yhdysvaltojen politiikka
Nainen etsii suojaa lastensa kanssa Tijuanassa
Nainen käveli lastensa kanssa Meksikon Tijuanassa 20. kesäkuuta ennen rajan ylitystä Yhdysvaltoihin.David Maung / EPA-EFE

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona asetuksen, jonka mukaan perheiden erottelu Meksikon-rajalla loppuu.

Lapsille tilanne ei silti ole aivan yhtä yksinkertainen. He saattavat kärsiä traumaattisesta kokemuksesta vielä vuosia, kertoo lastenpsykiatri Areej Zindler saksalaisen Spiegelin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Zindlerin mukaan perheiden erottaminen Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla on erityisen traumatisoivaa sen vuoksi, että se tapahtuu yllättäen.

Suurimmassa osassa tapauksista vanhemmat tai lapset eivät ole tienneet erottamisen olevan edessä.

Zindlerille kuvat Yhdysvalloista ovat erityisen kauhistuttavia. Hän on itse tullut Saksaan Palestiinasta 19 vuotta sitten.

Oireina aggressioita ja masennusta

Pienillä lapsilla trauma voi haitata aivojen kehitystä. Tyypillisiä oireita ovat Zindlerin mukaan aggressiot, univaikeudet, masennus, syömisestä kieltäytyminen ja eroamisen pelko.

Zindler sanoo, että 11- tai 12-vuotiaat lapset tietävät jo paremmin, miksi heidät erotetaan vanhemmistaan. Traumatisoivaa se on silti heillekin.

– Sen ikäiset lapset ajattelevat usein, että tilanne on heidän vikansa. Tytöistä tulee useammin masentuneita, pojista taas aggressiivisia, Zindler kertoo.

Lapsia ei saisi erottaa vanhemmistaan

Psykiatri tuomitsee Yhdysvaltojen siirtolaispolitiikan. Lapsia ei saisi erottaa vanhemmistaan, koska he ovat toisilleen tärkeimmät ihmiset.

– Aikuiset ovat lasten silmissä vahvoja ja kaikkivoipia. Jos tämä kuva häiriintyy, se on lapsille traumaattista.

Eron jälkeen lasten tulisi saada olla mahdollisimman turvallisessa ympäristössä, jotta kuntoutus pääsee alkamaan. Zindlerin mukaan on tärkeää, että vanhempien ja lasten suhdetta aletaan rakentamaan heti pala palalta uudelleen.

Kaikkein parasta hänen mukaansa kuitenkin olisi, etteivät lapset joutuisi tällaiseen tilanteeseen lainkaan.

Lue myös:

Spiegel: Psychologin über Trennung von Familien: "Die Langzeitfolgen sind verheerend" (saksaksi) (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta Ylen sivuilla:

Lapseni pelkää Yhdysvaltoihin matkustamista, kertoo Meksikossa asuva yhdysvaltalainen äiti

Mitä tapahtuu Yhdysvaltojen erottamille siirtolaisperheille ja pidätetäänkö jatkossa lapset vanhempiensa kanssa? Näihin 5 kysymykseen maailma odottaa vielä vastauksia