Herätys: Sähköt poikki tuhansilta, saunassa asui ennen henkiolentoja, maailmalta vinkkejä krapulan kukistamiseksi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Juhannuskoivut saivat tuulelta kyytiä Seurasaaressa, Helsingissä perjantai-iltana. Taustalla Tukkilaisten lauttakokko. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juhannus on sujunut melko rauhallisesti, sähköttömiä asiakkaita edelleen tuhansia

Juhannusaaton kovien tuulten jäljiltä on vieläkin useita tuhansia ihmisiä sähköttä. Pahimmillaan sähköt olivat aaton aikana poikki jopa 25 000 tuhannesta osoitteesta. Myrsky on nyt helpottamassa ja korjaustyöt etenevät rivakasti. Muuten juhannus on sujunut melko rauhallisesti. Tietoon on tullut vain yksi vakava turma vesillä, kun ison veneen kaaduttua yhden ihmisen pelätään hukkuneen. Poliisia ovat työllistäneet lähinnä rattijuopot ja pahoinpitelyt.

Tuliko juhannuksena juhlittua? Tässä 8 parasta krapulavinkkiä maailmalta

Kuva: Jarmoluk / Pixabay

Suosittujen krapulalääkkeiden joukosta löytyy strutsinmunia, "tiikerin maitoa" ja muurahaisteetä.

Et ehkä uskalla mennä yksin saunaan kun luet, millainen olento siellä asui entisajan suomalaisten tarinoissa

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Sauna oli entisajan suomalaisille pyhä paikka, jossa asui voimakkaita henkiolentoja. Kokosimme yhteen suomalaisten tarinoita saunatontuista ja siitä, miten niitä oli kohdeltava. Vihainen tonttu nimittäin saattoi vahingoittaa saunaa tai saunojaa. Usko saunatonttuperinteestä näkyy vieläkin suomalaisten saunatavoissa.

Data hiipii kuningas jalkapallon valtakuntaan

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Saksan maajoukkue keräsi Brasilian MM-kisoissa neljä vuotta sitten paljon huomiota teknologian hyödyntämisestä. Nykyään datan kerääminen ja hyödyntäminen on arkipäivää niin seura- kuin maajoukkuetasolla. Uusi teknologia mahdollistaa miljoonien datapisteiden keräämisen yhdestä ottelusta. Tämän datan avulla voitetaan pelejä ja kenties jopa maailmanmestaruuksia. Saksa – Ruotsi TV2 kello 21.

Sää poutaantuu etelässä, Lapissa voi sataa yhtenäisesti

Matalapaine on siirtynyt juhannusyön aikana pohjoiseen ja etelässä sää on poutaantunut. Maan keskiosassa tulee sadekuuroja ja pohjoisessa sade on yhtenäisempää. Tuuli on vielä alkuun varsinkin puuskissa voimakasta niin merillä kuin maa-alueillakin.

Kuva: Yle Sää