Yhdysvallat varovaisena Pohjois-Korean suhteen – Yhdysvallat ja Etelä-Korea peruvat jälleen sotaharjoituksia

Tavoitteena on vauhdittaa neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa.

sotaharjoitukset
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu ja osoittaa kädellään.
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpJim Lo Scaltzo / EPA

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat peruneet kaksi suunnittelemaansa sotaharjoitusta. Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin mukaan maat ovat yhteisymmärryksessä päättäneet perua toistaiseksi harjoitukset tukeakseen neuvotteluita Pohjois-Korean kanssa.

Kaksi peruttua meriharjoitusta oli tarkoitus pitää seuraavan kolmen kuukauden aikana. Aiemmin tällä viikolla Etelä-Korea ja Yhdysvallat ilmoittivat peruvansa Freedom Guardian -harjoituksen, joka oli suunniteltu elokuulle. Kyseiseen sotaharjoitukseen oli määrä osallistua arviolta 17 500 Yhdysvaltain sotavoimien edustajaa.

Puolustusministeri James Mattisin tiedottajan Dana Whiten mukaan muut päätökset riippuvat neuvotteluista Pohjois-Korean kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi 12. kesäkuuta Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin historiallisessa huippukokouksessa Singaporessa. Tapaamisen jälkeen Trump yllättäen ilmoitti, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Päätös tuli ilmeisesti yllätyksenä molempien maiden asevoimille.

Viime vuoden harjoitusten jälkeen Pohjois-Korea ampui ballistisia ohjuksia Japanin yli, mikä loi maailmanlaajuisen huolen Korean niemimaan tilanteesta.

Trump: Pohjois-Korea on edelleen ”ylimääräinen uhka”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi perjantaina, että Pohjois-Korea on ”edelleen ylimääräinen uhka” Yhdysvalloille. Trumpin mukaan Pohjois-Korean hallinnon toiminta ja politiikka aiheuttavat edelleen epätavallista ja poikkeuksellista uhkaa Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle, ulkopolitiikalle ja taloudelle.

Trump aikoo pidentää vuodella niin kutsuttua ”kansallista hätätilannetta”, joka oikeuttaa taloudelliset rajoitukset. Kansallinen hätätilanne on ollut voimassa vuodesta 2008 lähtien. Se kertoo Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisistä pitkäaikaisista jännitteistä.

Puolustusministeri James Mattis arvioi torstaina, että Pohjois-Korea ei ole ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin ydinteknisen toiminnan lopettamiseksi, eivätkä yksityiskohtaiset neuvottelut ole vielä alkaneet.

Lue myös:

Molempien Koreoiden johtajille kutsu Venäjälle – Putin kutsuu johtajia talousfoorumiin Vladivostokiin

Pohjois-Korean Kim matkusti jo kolmannen kerran Kiinaan tänä vuonna – presidentti Xi ylistää Singaporen-tapaamista

Yhdysvallat ja Etelä-Korea lykkäävät sotaharjoitustaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT