Jälleen yksi yhdysvaltalaisyritys yrittää suitsia rasismia – Netflix erotti pomon N-sanan takia

Viestintäpäällikkö oli käyttänyt epäkorrektia sanaa kahdessa eri tilanteessa työntekijöiden kanssa.

rasismi
Netflixin entinen viestintäpäällikkö Jonathan Friedland (toinen vas.) sekä toimitusjohtaja Reed Hastings (ensimmäinen oik.)
Netflixin entinen viestintäpäällikkö Jonathan Friedland (toinen vas.) sekä toimitusjohtaja Reed Hastings (ensimmäinen oik.)Matteo Bazzi / EPA

Netflixin on erottanut viestintäpomonsa Jonathan Friedlandin tummaihoisia rasistisesti nimittävän N-sanan käytön takia.

Yhtiö ei ole tiedottanut asiasta, mutta BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhtiön toimitusjohtaja Reed Hastings lähetti viestin työntekijöille asiasta.

Muistiossa hän tarkensi, että Friedland oli käyttänyt epäkorrektia sanaa kahdesti lyhyen ajan sisällä ilman, että oli ymmärtänyt asian herkkyyttä.

Ensimmäisen kerran kyseisen sanan käyttö oli tapahtunut yhtiön sisäisessä palaverissa, jossa oli keskusteltu arkaluonteisten sanojen käytöstä. Friedland oli tapahtuneen jälkeen pahoitellut sanan käyttöä.

Toisella kerralla Friedland oli käyttänyt sanaa keskustelussa kahden tummaihoisen työntekijän kanssa.

Hastings oli pahoitellut, ettei ollut toiminut asiassa aikaisemmin. Toimitusjohtaja jatkoi myös kertomalla, miksi kyseistä sanaa ei tule käyttää yhtiössä ja selvensi sen rasistista syntyhistoriaa työntekijöille.

Ensimmäisenä muistion oli julkaissut elokuvalan Hollywood Reporter (siirryt toiseen palveluun) -lehti. BBC kertoi vahvistaneensa viestin todenperäisyyden.

Friedland kertoi itse jättävänsä yhtiön seitsemän vuoden jälkeen tviitissään perjantaina. Hän pahoitteli toimintaansa.

– Tuntuu pahalta, että ole aiheuttanut ihmisille ja rakastamalleni yhtiölle mielipahaa. Haluan, että yhtiössä kaikki tuntevat olonsa huomioiduiksi ja hyväksytyiksi.

Friedland oli ollut Netflixillä töissä vuodesta 2011.

Viime aikoina Yhdysvalloissa rasismi on ollut paljon esillä ja yritykset ovat panostaneet yhteiskuntavastuuseen.

Toukokuussa ABC-yhtiö hyllytti Roseanne-sarjan päätähden rasistisen tviitin takia ja Starbucks-kahvilaketju järjesti rasisminvastaisen koulutuksen työntekijöilleen sosiaalisessa mediassa levinneen videon takia.

Videolla kahvilaketjun työntekijän paikalle hälyttämä poliisi pidätti kaksi tummaihoista miestä, sillä miehet eivät olleet ostaneet kahvilasta mitään vaan olivat odottaneet ystäväänsä.

Lue myös:

Rasistinen tviitti Obaman avustajasta oli liikaa – TV-yhtiö peruu suositun Roseanne-sarjan

Analyysi: Roseanne teki tahtomattaan tv-historiaa – keskustele

Yhdysvalloissa Starbucks-kahvilat sulkivat ovensa aiemmin – henkilökunta joutui rasisminvastaiselle kurssille videon takia

Starbucks on sopinut laajaa huomiota herättäneen kiistan tummaihoisten miesten kanssa

Lähteet: AFP, AP