Hyppää sisältöön

Poliisi ratsasi kaksi asuntoa Kambodžassa – "vauvatehtaasta" löytyi yli kolmekymmentä raskaana olevaa naista

Naiset odottavat lapsia kiinalaisille asiakkaille.

Kiina höllensi yhden lapsen politiikkaansa kaikille alueilleen vuonna 2015. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Kambodžassa poliisi löysi lauantaina 33 raskaana olevaa naista kahdesta asunnosta, joissa epäillään toimivan laiton kohdunvuokrausta harjoittava yritys.

Poliisi kertoi pidättäneensä ratsiassa pääkaupunki Phnom Penhissä kiinalaisen yrityksen johtajan ja neljä muuta ihmistä. Kiinalainen johtaja ja ainakin yksi kambodžalainen nainen on pidätetty epäiltynä ihmissalakuljetuksesta ja kohdunvuokrauksen välittämisestä.

Raskaana olevia naisia ei syytetä mistään. Poliisin mukaan naiset ovat raskaana kiinalaisille tilaajille.

Jokaiselle naiselle oli luvattu 10 000 dollaria (noin 8 700 euroa) kohtunsa vuokraamisesta. Tultuaan raskaaksi naiset ovat saaneet rahaa 500 dollaria ja synnytettyään lapsen 300 dollaria kuussa kunnes 10 000 dollaria täyttyy, kertoi poliisi.

Poliisin mukaan kohdunvuokraustoiminnan aikana oli syntynyt 20 lasta, Kiinassa tai Kambodžassa.

10 000 lasta kiinalaispareille

Kohdunvuokraus on ollut Kambodžassa laitonta vuodesta 2016, mutta silti sinne suunnataan hakemaan apua lapsettomuuteen.

Kohdunvuokrausta tarjoavat klinikat Aasiassa yrittävät tavoitella erityisesti kiinalaisasiakkaita, sillä noin 90 miljoonaa paria on saanut mahdollisuuden toiseen lapseen Kiinan höllennettyä yhden lapsen sääntöä vuonna 2015.

Tarkkoja lukuja sijaiskohtujen avulla syntyneistä kiinalaislapsista ei ole, mutta arvion mukaan jopa 10 000 lasta syntyy vuosittain sijaiskantajan synnyttämänä.

Thaimaa ja Intia ovat kieltäneet kohdunvuokrauksen. Moni thaimaalainen klinikka on siirtynyt vuoden 2015 jälkeen Kambodžaan.

.
.