1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Satoja uusia tuulivoimaloita suunnitteilla, Turkissa jännitetään opposition mahdollisuuksia ja paluuliikenne sujuu hyvässä kelissä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste

Suomeen on suunnitteilla satoja uusia tuulivoimaloita, mutta suosiiko uusi tukimalli alan isoja yrityksiä?

tuulivoimaloita merellä
Merelle sijoitettujen tuulivoimaloiden lavat yltävät 103 metrin korkeuteen.Antti Haanpää / Yle

Rakentamista on kannustanut valtion tuki tuulivoimayrityksille, jota on pidetty liian avokätisenä. Uusi tukimalli kilpailuttaa uusiutuvalla energialla sähköä tuottavat yritykset toisiaan vastaan tarjouskilpailulla marraskuusta alkaen, mutta jäävätkö paikalliset pienet toimijat jalkoihin?

Turkki äänestää jännittävissä vaaleissa – Sinetöidäänkö Erdoganin yksinvalta vai järjestääkö oppositio yllätyksen?

Nainen kävelee kadulla ja juttelee kännykkäänsä. Takana näkyy iso Recep Tayyip Erdoğanin punapohjainen kampanjajuliste.
Srdjan Suki / EPA

Turkkilaiset äänestävät sunnuntaina yhdistetyissä parlamentti- ja presidentinvaaleissa. Hajanainen oppositio on nostanut kannatustaan ja on yhdistänyt voimansa itsevaltaisuudesta syytettyä presidentti Recep Tayyip Erdogania vastaan.

Puhvelit käyvät hieronnassa ja suihkussa, hoitajat tuodaan Intiasta – Näin syntyy maailmankuulu italialainen mozzarella

Tuoretta mozzarellaa altaassa.
Mozzarellan imago tahriintui takavuosien myrkkyskandaaleissa, mutta nyt sen myynti on jälleen huipussaan.Petri Burtsov / Yle

Toimittajamme vieraili mozzarellaa tuottavalla tilalla Italian Campaniassa. Kuuluisan juuston tuotanto on toipunut kahdesta isosta myrkkyskandaalista. Kymmen vuotta sitten juustoista löytyi dioksiinia, sitten meni viisi vuotta ja iski uusi myrkkyskandaali.

Paluuliikenne vilkastuu iltapäivällä

Autoletka vitostiellä.
Heidi Sullström / Yle

Juhannuksen paluuliikenne on tänään vilkkainta iltapäivällä kello 14–18, arvioidaan Tieliikennekeskuksesta. Paluuruuhkia vähentää se, että osa matkaajista jää nyt lomalle. Lisäksi luvassa oleva hyvä ajokeli saattaa tasoittaa ruuhkia, kun moni lykkää kotiinlähtöä illemmaksi.

Tänään on poutaista – kaakosta kurkkii jo seuraava matalapaine

Sunnuntain sääkartta.
Yle Sää

Sää poutaantuu tänään liki koko maassa. Aurinkoisinta on länsiosista maata Länsi-Lappiin ulottuvalla alueella. Seuraava matalapaine on jo lähestymässä kaakosta ja se saattaa tuoda mukanaan sateita itäisimpään osaan maata jo iltapäivällä. Myöhemmin illalla sadekuuroja voi tulla myös maan eteläosassa. Lue lisää säästä täältä.

Lue seuraavaksi