Venäjä pommitti kapinallisten alueita Etelä-Syyriassa – Yhdysvallat ei aio sekaantua

Venäjä teki lauantaina ensimmäiset ilmaiskut Etelä-Syyriaan sitten viime vuonna solmitun aselevon.

Ilmahyökkäys
Syyrian armeijan joukkoja Daraan maakunnassa.
EPA

Venäjä on tehnyt ilmaiskuja kapinallisten hallussa oleville alueille Etelä-Syyriassa. Ilmaiskut olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Jordania, Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelivat Syyriassa sotatoimia rajoittavan aselevon vuosi sitten.

The Syrian Observatory for Human Rights –järjestön mukaan Venäjä teki 25 iskua kapinallisten hallussa pitämiin kohteisiin Daraan maakunnassa. Järjestö ei vielä tiedä, onko kukaan kuollut tai haavoittunut venäläisten tekemissä iskuissa.

Syyrian kapinalliset ovat kertoneet, että Yhdysvallat on kieltäytynyt sekaantumasta tilanteeseen. Yhdysvallat ei kapinallisten mukaan aio lähettää sotilaallista tukea etelä-Syyrian alueelle, kertoo Reuters.

Reuters sanoo nähneensä kopion Yhdysvaltojen lähettämästä asiakirjasta. Aiemmin Yhdysvallat on varoittanut Syyrian presidenttiä ja Venäjää siitä, että jos konflikti menee huonompaan suuntaan yhteisistä sopimuksista poiketen, Yhdysvallat ryhtyy toimiin.

Presidentti Bashar al-Assadille uskolliset joukot aloittivat ilma- ja tykistöiskut kapinallisalueille tiistaina. Sen jälkeen väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet alueella ja ainakin 19 ihmistä on kuollut viikon aikana. Al-Assadin hallinnon tavoitteena on vallata takaisin kapinallisten vallassa olevia alueita Etelä-Syyriasta.

Hallituksen joukkoja on keskitetty alueelle viime viikkojen ajan. Tällä hetkellä kapinallisilla on hallussaan kaksi kolmannesta Daraan alueesta. YK on varoittanut, että väkivallan lisääntyminen uhkaa 750 000 ihmisen elämää kapinallisalueella Syyrian eteläosissa.

Päivitetty 9:07 : Kapinallisten esittämä viesti Yhdysvalloilta.

Lähteet: AFP, STT, Reuters