Hyppää sisältöön

Naiset saivat ajo-oikeuden Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia oli viimeinen valtio maailmassa, joka antoi naisille ajo-oikeuden.

Naiset ottamassa lastenrattaita ulos autosta ostoskeskuksen parkkipaikalla Riadissa 27. syyskuuta. Kuva: Fayez Nureldine / AFP

Naiset pääsevät ajamaan autolla sunnuntaina Saudi-Arabiassa. Äärikonservatiivisessa Saudi-Arabiassa naisilla ei ole ollut aiemmin mahdollisuutta saada ajo-oikeutta. Varsinkin maan uskonnollinen sivistyneistö on ollut sitä meiltä, että saudinaisille ajo-oikeus on sopimatonta ja, että he ovat ratin takana vaaraksi koko yhteiskunnalle.

Saudi-Arabiassa yhteiskuntaa uudistetaan parhaillaan modernimmaksi ja naisten ajo-oikeuden saaminen on tärkeä osa sitä. Kruunuprinssi Muhammed bin Salman on ollut yksi valtion uudistamisen tärkeimmistä puolestapuhujista.

Lähes kolmen vuosikymmenen ajan saudinaiset ovat vaatineet ajo-oikeutta. Toisissa muslimivaltioissa naisilla on ollut ajo-oikeus pitkään.

Tähän mennessä saudinaiset ovat joutuneet turvautumaan autokuljettajiensa, aviomiehiensä, isiensä ja veljiensä apuun arkipäiväisten asioiden hoidossa. Ajo-oikeuden myötä he voivat liikkua vapaammin.

Naisilla on mahdollisuus liikkua töihin omilla autoillaan ja heillä on myös mahdollisuus entistä paremmin harrastaa vapaa-ajallaan, koska he eivät ole enää riippuvaisia kuljetuksista.

Saudi-Arabiassa osa uskoo vielä, että naiset eivät ole henkisesti tarpeeksi kypsiä ajamaan autolla. Yleinen käsitys maassa on vielä se, että naiset aiheuttavat paljon onnettomuuksia autoillessaan.

Lue myös: