Hyppää sisältöön

Trumpin vävy Kushner kyseenalaisti palestiinalaisten johtajan Abbasin halun rauhansopimukseen – suunnitelma rauhaan "lähes valmis"

Lähi-idän rauhansopimusta kätilöivä Jared Kushner sanoi, ettei usko palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin olevan sitoutunut rauhansopimuksen solmimimiseen.

Trumpin neuvonantaja Jared Kushner tapasi matkallaan muun muassa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun 22. kesäkuuta. Kuva: Yhdysvaltain Jerusalemin-lähetystö / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner on antanut haastattelun arabiankieliselle lehdelle Al-Qudsille, jossa hän vetoaa palestiinalaisiin rauhan puolesta ja moittii samalla presidentti Mahmud Abbasia.

Sunnuntaina julkaistussa haastattelussa hän sanoi, ettei usko palestiinalaisten presidentillä Abbasilla olevan kykyä tai tahtoa rauhansopimuksen tekemiseen Israelin kanssa.

– Presidentti Abbas sanoo, että hän on sitoutunut rauhaan ja minä uskon häntä, sanoi Kushner.

– En kuitenkaan usko, että hänellä on halua lopullisesti lyödä lukkoon rauhansopimusta.

Kushner perusti arvionsa siihen, että 25 vuoteen rauhansopimusta ei ole syntynyt. Hän sanoi, että sopimuksen syntymiseen Israelin ja palestiinalaisten välillä tarvitaan kummaltakin osapuolilta harppausta puoliväliin.

Trump on kutsunut mahdollista rauhansopimusta palestiinalaisten ja Israelin välillä "vuosisadan diiliksi" (siirryt toiseen palveluun). Kushner on määrätty valmistelemaan sopimusta.

Sopimus esitellään "pian"

Kushner sanoi myös, että Yhdysvaltojen hallinnon suunnittelema ehdotus rauhansopimukseksi on "lähes valmis". Hän sanoi, että ehdotus sopimukseksi esitellään ilman palestiinalaisten hyväksyntää, jos presidentti Abbas ei suostu palaamaan neuvottelupöytään.

Kushner on ollut viikon mittaisella matkalla Lähi-Idässä, mutta ei ole tavannut palestiinalaisten edustajia. On epäselvää, miten Yhdysvallat aikoo edetä rauhansopimuksen aikaansaamiseksi, jos palestiinalaiset eivät ole mukana keskusteluissa.

Palestiinalaisten ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet kylmät sen jälkeen, kun Trump tunnusti joulukuussa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Yhdysvallat siirsi lähetystönsä Jerusalemiin toukokuussa.

Myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan ja haluavat asian mahdolliseen rauhansopimukseen.

Lue myös:

Israelissa juhlittiin USA:n Jerusalemin-lähetystön avajaisia – Gazan rajalla kymmenien mielenosoittajien kerrotaan kuolleen Israelin tulituksessa

Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi – Lähi-itä pelkää levottomuuksia

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Trumpin uhittelu ei Iran-asiantuntijaa huoleta: "Nyt olisi hyvä aika neuvotella sopimus uusiksi"

Naiset pitävät Israelissa melua Lähi-idän rauhan puolesta: "Se ei ole mahdotonta tai liian vaikeaa"