Hyppää sisältöön

Pikkukunnan vesillä kaksi vakavaa veneturmaa peräjälkeen – Meripelastaja: "todella traaginen sattuma", suomalaisten veneilytaidoille kouluarvosanaksi 8

Veneilijöillä on parantamisen varaa esimerkiksi sään huomioimisessa.

Kuva: AOP

Etelä-Savossa Rantasalmella tapahtui juhannusviikonlopun aikana kaksi vakavaa veneilyonnettomuutta.

– Kyllä tämä on todella traaginen sattuma. En lähiajalta ainakaan muista, että näin peräkkäin olisi samalla paikkakunnalla ollut kahta vakavaa onnettomuutta, valmiuspäällikkö Jori Nordstöm Meripelastusseurasta sanoo.

Juhannusaaton onnettomuudessa suuri vene kaatui, ja yhden ihmisen epäillään hukkuneen. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ainakin kaksi ihmistä loukkaantui kahden veneen törmäyksessä. Viikonlopun turmaveneissä oli mukana yhteensä 27 ihmistä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen palomestarin Markku Mäkelän mukaan Rantasalmella on hyvin paljon vesiliikennettä. Veneilyonnettomuudet eivät hänen mukaansa alueen vesillä ole poikkeuksellisia. Noin 3 600 asukkaan Rantasalmella on kesäisin myös runsaasti muualta tulleita kesänviettäjiä.

– Tämä on Järvi-Suomea. Täällä on hyvin vilkas liikenne, palomestari Markku Mäkelä sanoo.

Veneilijöille kouluarvosanaksi 8

Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Jori Nordström pitää juhannusviikonlopun vakavia veneilyonnettomuuksia surullisina poikkeuksina. Muuten juhannuksen vesiliikenne on sujunut melko rauhallisesti.

Yleisesti ottaen suomalaisten veneilyturvallisuus on hänen mielestään melko hyvässä kunnossa. Meripelastaja antaa suomalaisten veneilytaidoille arvosanan 8.

– Itse ainakin haluaisin uskoa, että vesilläliikkujat tietävät, miten vesille pitää valmistautua ja varautua. Mutta toki joukossa on aina uusia veneilijöitä, joille asiat eivät ole entuudestaan tuttuja, Jori Nordström sanoo.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Osa lähti vesille kovasta tuulesta piittaamatta

Suomen vesillä kuitenkin sattuu paljon onnettomuuksia. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan vuonna 2017 merialueilla ja sisävesillä tapahtui 34 kuolemaan johtanutta vesiliikenneonnettomuutta.

Parantamisen varaa olisi Jori Nordstömin mukaan ainakin sään huomioimisessa. Juhannusaattonakin kovasta tuulesta varoiteltiin ennakkoon.

– Silti oli veneilijöitä, jotka lähtivät vesille.

Myös pelastusliivien pukeminen unohtuu vieläkin joiltakin vesilläliikkujilta, samoin veneen säännöllinen huolto.

Rantasalmella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tapahtuneessa onnettomuudessa toisen veneen päälle ajaneen veneen kuljettaja puhalsi poliisin mukaan onnettomuuden jälkeen alkometriin noin yhden promillen lukemat.

– Kun alkoholi on mukana, tulee pahaa jälkeä. Silloin ne seurauksetkin ovat vakavampia, Jori Nordström sanoo.

Vapaaehtoiset pelastajat päivystävät sunnuntai-iltaan asti

Merellä ja järvillä liikkujien taidoissa Jori Nordström ei näe suuria eroja.

– Merialueella tosin ehkä mietitään tarkemmin, ovatko taidot hallussa, millainen vesialue on ja mikä säätila on. Mutta järvelläkin piilevät samat vaarat, ja asioiden pitää olla hallussa ennen kuin vesille lähdetään.

Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat päivystäneet juhannusviikonloppuna sekä järvillä että merellä. 1 400 vapaaehtoisen Operaatio Meritähti jatkuu vielä sunnuntai-iltaan saakka.