Trump: Rajan luvatta ylittävät karkotettava heti ilman oikeudenkäyntiä – hallinto taas sanoo asettavansa kaikki syytteeseen

Trumpin lausunnot ovat ristiriidassa Yhdysvaltain tämänhetkisten lakien ja hallinnon omien linjausten kanssa.

maahanmuuttajat
Donald Trump pitämässä puhetta Las Vegasissa 23. kesäkuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että koko maailma nauraa Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikalle.Olivier Douliery / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut Twitterissä paperittomien siirtolaisten häätämistä maasta ilman "tuomareita tai oikeudenkäyntejä." Trump jatkoi, että nykyinen maahanmuuttojärjestelmä on lain ja järjestyksen irvikuva.

Toisessa tviitissä Trump sanoi, että koko maailma nauraa Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikalle, joka on epäreilu laillista maahantulojärjestelmää käyttäviä kohtaan.

Trumpin lausunnot ovat ristiriidassa Yhdysvaltain tämänhetkisten lakien ja hallinnon omien linjausten kanssa. Valtaosa käännytettävistä siirtolaisista karkotetaan oikeuden päätöksellä.

Trumpin hallinto taas linjasi toukokuussa paperittomien suhteen niin sanotun nollatoleranssin, jonka perusteella kaikki maahan luvatta saapuneet täysi-ikäiset pidättiin ja asetettiin syytteeseen. Tämän seurauksena yli 2 000 lasta erotettiin pidätetyistä vanhemmistaan ja sijoitettiin erillisiin keskuksiin.

Trumpin hallinto lopetti perheiden hajottamisen tällä viikolla rajun poliittisen arvostelun jälkeen. On epäselvää, mitä päätös tarkoittaa käytännössä. Viranomaisten mukaan nollatoleranssipolitiikka on yhä voimassa.

Yhdistetäänkö perheitä?

Yhdysvalloissa on noussut huoli hajotettujen perheiden yhdistämisestä. Monien vanhempien asianajajat ovat kertoneet, etteivät nämä olleet saaneet mitään yhteyttä lapsiinsa tai tienneet, minne lapset oli viety.

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeriö vakuutti lauantaina, että 522 lasta on jo päässyt perheidensä luo ja että karkotettavien perheiden yhdistämiseksi on olemassa hyvin järjestetty prosessi.

Ministeriö ei kuitenkaan kertonut, kuinka kauan perheiden yhdistäminen kestäisi tai miten turvapaikkaa hakevien perheiden yhdistäminen tapahtuisi.

Lue myös:

"En todellakaan välitä" luki Melania Trumpin takissa, kun hän tapasi siirtolaislapsia – 4 asiaa, mitä vaatevalinta saattaa tarkoittaa

Mitä tapahtuu Yhdysvaltojen erottamille siirtolaisperheille ja pidätetäänkö jatkossa lapset vanhempiensa kanssa? Näihin 5 kysymykseen maailma odottaa vielä vastauksia

Itkevä lapsi tienposkessa, kanaverkkoa ja telttaleiri – kuvat vanhemmistaan erotetuista lapsista näyttävät kylmän todellisuuden Yhdysvaltojen rajalla

Lähteet: Reuters, AP