1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakolais- ja siirtolaisveneet

Italia ja Malta kiistelevät edelleen siirtolaisten vastaanottamisesta

Välimerellä siirtolaisia kuljettava laiva aiheuttaa taas kiistaa Italian ja Maltan suhteisiin.

Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Italian sisäministeri Matteo Salvini on käskenyt ulkomaalaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä lopettamaan siirtolaisten pelastamisen Libyan edustalta. Italian rannikkovartiosto on ilmoittanut, että Välimerellä Libyan edustalla seilaavien alusten pitää jatkossa ottaa hätätilanteessa yhteyttä Libyaan, Italian sijasta, kertovat italialaismediat.

Tällä hetkellä Italia ja Malta kiistelevät siitä, kummalla valtiolla on velvollisuus vastaanottaa siirtolaisia pelastava saksalainen Lifeline-alus. Sen kyydissä on 240 Euroopan alueelle haluavaa siirtolaista.

Salvini kielsi kaksi viikkoa sitten SOS Mediterranee –ryhmän Aquariuksen pääsyn Italiaan. Se herätti närkästystä muun muassa Ranskassa. Tämän aluksen vastaanotti kuitenkin viime viikolla Espanja.

Salvinin mukaan järjestöjen pitäisi antaa viranomaisten tehdä työnsä rauhassa Libyassa eli hoitaa pelastusoperaatiot ja sitten palauttaa siirtolaiset takaisin Libyaan. Sisäministeri on sanonut, että Italian satamat pysyvät suljettuna niiltä, jotka auttavat ihmissalakuljettajia

Sunnuntaina 16 EU-maata tapasi Brysselissä ja Italia ehdotti suurempaa taakanjakoa siirtolaisasiassa.