1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Turkin vaaliyö jättää jälkeensä kysymyksiä ja pelkoja

Mielikuva varastetuista vaaleista on vaarallinen Turkin kehityksen kannalta, kirjoittaa Turkkia pitkään seurannut ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen

Turkki
Recep Tayyip Erdoğan kannattajiensa keskellä lähtiessään äänestyspaikalta Istanbulissa 24. kesäkuuta.
Recep Tayyip Erdoğan kannattajiensa keskellä lähtiessään äänestyspaikalta Istanbulissa 24. kesäkuuta.Aris Messinis / AFP

Islamilaistaustaisen Oikeus- ja kehityspuolueen, AKP:n, puheenjohtaja Recep Tayyip Erdoğan on Turkin presidentti seuraavat viisi vuotta. Turkki saa uuden perustuslain myötä poikkeuksellisen vahvan presidentin. Erdoğan ei myöskään pelkää käyttää valtaa.

Tämä on selvä. Parlamentti- ja presidentinvaalien kampanjaan ja vaaliyöhön liittyy kuitenkin erimielisyyksiä ja kysymysmerkkejä.

Erdoğanin ja hänen kannattajiensa mukaan Turkki antoi maailmalle demokratian oppitunnin. Vastustajat ovat puhuneet vilpillä saavutetusta voitosta.

Yksi vaaliyön mysteereistä on Erdoğanin päähaastajan Tasavaltalaisen kansanpuolueen CHP:n ehdokkaan Muharrem Incen katoamistemppu. Terhakkaasti kampanjoineen Incen kerrotaan vain myöntäneen Erdoğanin voittaneen pikaviestipalvelu Whatsappin kautta. Viesti oli lähetetty turkkilaisen tv-kanavan toimittajalle.

CHP kyseenalaisti vaalitulosta laskennan aikana, mutta sen jälkeen se on ollut hiljaa. Ince on luvannut kommentoida tulosta vasta päivällä. CHP:n ja Incen kannattajat ovat ihmetelleet hiljaisuutta.

Yksi vaalien ainakin pienistä ihmeistä on kurdimielisen Kansojen demokraattisen puolueen HDP:n pääsy parlamenttiin. Puolue ylitti Turkin poikkeuksellisen korkean 10 prosentin äänikynnyksen, vaikka puoluejohtaja Selahattin Demirtaş kampanjoi vankisellistä. Useita muitakin puolueen johtohahmoja on vangittu syytettyinä terrorismirikoksista, ja puolueen kampanjointia häirittiin.

Merkittävä osa vaalivilppisyytöksistä kohdistuu juuri tapahtumiin Kaakkois-Turkin kurdialueella, mutta muualtakin Turkista on esitetty lukuisia väitteitä vilpistä. Kampanja ei myöskään ollut oikeudenmukainen, koska kaikki keskeiset tiedotusvälineet oli valjastettu presidentti Erdoğanin ja hänen puolueensa vaalivankkureiden eteen.

Mielikuva opposition varastetusta vaalivoitosta uhkaa entisestään syövyttää turkkilaista yhteiskuntaa ja lisätä vastakkainasettelua.

Jos joku odotti presidentti Recep Tayyip Erdoğanilta sovinnon eleitä, luvassa oli pettymys.

Perinteisessä voitonpuheessaan aamuyön tunteina Oikeus- ja kehityspuolueen päämajassa Ankarassa Erdoğan käytti tutuksi tullutta retoriikkaa ja puhui vandaaleista ja pettureista, jotka nyt selätettiin jälleen kerran.

Erdoğanin kannattajat juhlivat, vaikka esimerkiksi Turkin talouden yllä on synkkiä pilviä.

Turkin toinen puoli, joka ei äänestänyt Erdoğania, kokee todennäköisesti ilmapiirin entistä ahdistavammaksi. Erityisesti nuorten länsimaalaisesti ajattelevien turkkilaisten lähtöhalut voivat lisääntyä. Osa saattaa lähteä työn kautta Eurooppaan, mutta myös jo nyt kasvanut pakolaisuus voi lisääntyä.

Lue myös:

Erdoğan varmistui Turkin vaalien voittajaksi – "Emme polvistu muiden kuin jumalan edessä"

Analyysi: Erdoğan vei voiton, mutta hyväksyykö oppositio tuloksen?

Lue seuraavaksi