Sievin poikkeuksellinen työntekijöiden houkuttelukampanja saa jatkoa: "Seuraavaksi etsitään työntekijöitä Kalajokilaaksoon"

Harva kunta lähtee rekrytoimaan yrityksille työvoimaa. Sievin keväinen kampanja toi kymmeniä hakemuksia yrityksiin, ja nyt naapurikunnat haluvat järjestää yhteiskampanjan.

työvoimapula
Sievin kylänraittia kesällä.
Pekka Loukkola / Yle

Työvoimapulasta kärsivän Sievin poikkeuksellinen rekrytointikampanja on tuottanut tulosta. Kunta ja kaksi yritystä jalkautuivat toukokuussa kahdeksi päiväksi Pohjois-Savoon etsimään uusia työntekijöitä suureen pulaan.

Saldona oli kuutisenkymmentä halukasta työntekijää, jotka ottivat yhteyttä kunnan rekrynettisivuston kautta. Lisäksi Savon-kiertueella mukana olleet Sievin Jalkine ja teollisuuden sopimusvalmistaja Ojala-Yhtymä ovat saaneet kymmeniä työhakemuksia.

– Sievin Jalkine joutui palkkaamaan yhden työntekijän pelkästään käymään hakemuksia läpi, kertoo Sievin Teollisuuspuiston toimitusjohtaja Mikko Heickell.

Tulos oli niin hyvä, että syksyllä kampanja saa jatkoa jopa laajempana. Heickellin mukaan harvoin kunta on tällaisessa vetoroolissa rekrytoinnissa.

– Syksyllä Kalajokilaakson viisi kuntaa hakevat valtakunnallisella kampanjalla työvoimaa reiluun kymmeneen yritykseen. Tämä on selvästi konsepti, joka toimii, toteaa Heickell.

Medianäkyvyys poiki hakemuksia vielä lisää

Noin 5 000 asukkaan Sievin kuntaan syntyi viime vuonna yli 20 uutta yritystä ja 250 teollista työpaikkaa.

Kunnan tavoitteena olikin houkutella toistasataa työntekijää, mutta siihen ei pelkästään toukokuun kampanjalla ylletä.

Kuitenkin kunnan itsensä vetämän kampanjan saama medianäkyvyys on tuonut runsaasti kyselyitä myös muille alueen yrityksille. Työntekijöitä kun haettiin omilla kotisivuilla, tv-mainonnalla sekä suoralla lähetyksellä TE-palveluiden MessiLivessä, jossa ihmiset eri puolilta maata voivat kysellä työpaikoista.

– Tällä kampanjalla ei löydetä Sieviin sataa ihmistä, mutta kymmeniä se tuo, ja se on odotettua parempi päänavaus. Jo ensimmäiset kampanjan kautta palkatut ovat muuttaneet Sieviin, Heickell kertoo.

Toukokuun kiertue auttoi Mikko Heickellin mielestä yritysten akuuttiin työvoimapulaan. Elokuussa pitää aktivoitua uudelleen, kun kesätyöntekijät lähtevät Sievistä.

– Esimerkiksi Sievitalojen talotehdas on valmistumassa ensi tammikuussa ja sinne tarvitaan useita kymmeniä työntekijöitä. Lisäksi kysyntää on metalliosaajista ja maanrakennuskuljettajista, summaa Heickell.

Sievi on jo valmistautunut uusien asukkaiden tuloon tekemällä päätöksen uuden päiväkodin rakentamisesta. Myös vuokra-asuntojen saamiseen ja esimerkiksi kimppakyyteihin on luvassa helpotusta.