Sosiaali- ja terveysvaliokunta setvii viimeviikkoista riitaansa — päätös sote-aikatauluista huomenna

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui ensimmäistä kertaa torstaisen riidan jälkeen.

sote-uudistus
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru lehdistön ympäröimänä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen yhteydessä Helsingissä 25. kesäkuuta 2018.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru lehdistön ympäröimänä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen yhteydessä Helsingissä 25. kesäkuuta 2018.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää sote-uudistuksen aikataulusta huomenna. Valiokunta sai tänään selvityksen virkamiesten lomista.

— Huomenna valiokunta jatkaa omaa työtään ja huomenaamulla aikataulut ovat valiokunnassa esillä, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi.

Kiurun mukaan valiokunnan ryhmänjohtajat tapasivat tänään aamulla ja he tekivät kirjaukset siitä, millaiset aikataulut ovat mahdollisia ja millaiset eivät.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun valiokunnassa syntyi juuri ennen juhannusta riita sote-uudistuksen käsittelyaikatauluista.

Valiokunta ei päässyt äänestämään asiasta torstaina, kun keskusta toi äänestyspöytään vaihtoehdon, jonka mukaan valiokunta kokoontuisi myös elokuussa. Ongelma asiassa on se, että aikataulu katkaisisi eduskunnan virkamiesten jo sovitut lomat. Varsinkin oppositiopuolueissa on haluttu pitää kiinni virkamiesten työajoista.

— Esitykseemme kuului, että valiokuntaneuvokset yhdessä esimiesten kanssa arvioivat, miten voimme työtä jatkaa elokuussa. Emme saaneet päätöstä torstaina tehtyä, varapuheenjohtaja Annakaisa Heikkinen (kesk.) sanoi.

Heikkinen on kuitenkin luottavainen, että valiokunta saa huomenna päätettyä elokuun käsittelypäivistä.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on toivonut, että puhemiesneuvosto ottaisi aikatauluihin kantaa. Kiuru haluaa tietää, millaiset aikataulut ovat neuvoston mukaan ylipäätään mahdollisia.

Puhemiesneuvosto huolehtii muun muuassa eduskunnan työskentelystä ja virkamiesten hyvinvoinnista. Käytännössä virkamiesten lomia voidaan lyhentää, jos kyse on uhkaavasta tilanteesta tai kriisistä.

Ylen tietojen mukaan puhemiesneuvosto vain kuulee, mikä tilanne on sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Neuvosto ei kuitenkaan ota aikatauluihin kantaa, vaan valiokunta ohjeistetaan itse päättämään sote-lakipaketin juoksutuksesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on sopinut kokoontuvansa joka päivä tällä viikolla.

Katso myös:

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä