Robotit yleistyvät opetuskäytössä – seuraavana on vuorossa Kouvola

Reilu puolimetrinen robotti opettelee suomen kieltä kesän aikana ennen koulujen alkua.

Tampereella vastaavia robotteja on kokeiltu kevään aikana. Kuva: Santeri Holappa / Tampereen kaupunki

Kouvolan kaupunki kokeilee robottia opetuskäytössä ensi syksynä.

Kesän alussa Kouvolaan saapunut robotti on kaupungin ensimmäinen opetuskäyttöön suunnattu humanoidirobotti. Robotin tarkoituksena on tuoda uusia tuulia ohjelmoinnin opetukseen.

– Robotin kautta oppilaat saavat tuntumaa robotisaatioon. Robottiin voidaan ohjelmoida toimintoja esimerkiksi ala-asteikäisten käyttöön, tietohallinnon erityisasiantuntija Miia Kapanen kertoo.

Miniksi nimetty NAO-robotti on humanoidirobotti, joka ei sisällä tekoälyä. 58 senttimetriä korkea robotti on varustettu muun muassa kameralla, mikrofoneilla, led-valoilla sekä useilla sensoreilla, joiden avulla se kykenee vuorovaikutukseen ympäristönsä kanssa. Se pystyy matkimaan ihmisen liikkeitä ja toimintaa siihen ohjelmoitujen toimintojen avulla.

Robotin pääkieli on englanti

Robotti osaa tällä hetkellä esimerkiksi kävellä, tervehtiä ja vastata ohjelmoituihin kysymyksiin sekä suomeksi että englanniksi. Robotin ensimmäinen kieli on englanti.

– Kesän aikana suomen kieltä on tarkoitus vahvistaa, Kapanen toteaa.

Ennen robotin siirtymistä koulumaailmaan sitä ohjelmoidaan viestinnän ja markkinoinnin tarpeisiin Kouvolan kaupungin tietohallinnossa.

– Täytyy ensin itse rauhassa tutustua robottiin. Syksyllä mietitään tarkemmin perusopetuksen kanssa, mitä robotti tulee konkreettisesti tekemään, Kapanen kertoo.

Kokeilun avulla saadaan tietoja lasten ja nuorten suhtautumisesta robotteihin. Robotin hankinta tukee osaltaan uutta kaupunkistrategiaa, jonka tavoitteisiin kuuluvat muun muassa uudet toimintatavat sekä digitalisaation tehokas käyttöönotto ja hyödyntäminen.

Kouvolan puhuva robotti ei ole ensimmäinen laatuaan Suomessa. Esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä vastaavanlaisia robotteja on kokeiltu kielten harjoittelussa ala- ja yläkoulussa.