Lähes kaikki kesäkuun sade tuli parissa päivässä – ProAgria: "Hyvä ensiapu"

Kesäkuun sademäärä jäi Etelä-Pohjanmaallakin alle keskimääräisen. Tulevat viikot ratkaisevat vilja- ja rehusadon kohtalon, myös kirvatilanne on pahempi kuin vuosiin.

maanviljely
Ensimmäinen tuorerehusato on korjattu monella tilalla.
Ensimmäinen säilörehusato jäi monilla tiloilla puoleen tavanomaisesta. Toinen sato ratkaisee, tuleeko tiloille rehupula.Jarkko Heikkinen / Yle

Etelä-Pohjanmaalla Ylistarossa Luken mittausasemalla on mitattu (siirryt toiseen palveluun) kesäkuussa juhannukseen mennessä 50,5 millimetriä sadetta. Tästä 40 milliä kertyi torstain ja perjantain (21.-22.6.) aikana. .

– Sademäärä oli hyvä ja tuli sopivan hitaasti niin, että maa ehti sen imeä. Äkkiä se siitä toki kuivaa, ja varmasti lisääkin kaivattaisiin pian, mutta hyvä ensiapu se oli, sanoo palvelupäällikkö Juha-Matti Toppari ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Kuivan alkukesän jälkeen sade oli toivottua. Kesäkuun normaali sademäärä Ylistarossa mitattuna on 55 millimetriä.

Kesäkuu on ollut myös tavanomaista lämpimämpi. Lämpösummaa on ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan kertynyt 450 astepäivää. Kasvukausi on 100 astepäivää eli noin 9 vuorokautta edellä vertailujakson normaaliarvoa.

Rehupula uhkana edelleen

Kuivuuden johdosta kesän ensimmäinen säilörehusato jäi osalla pohjalaistiloista noin puoleen normaalista. Ellei toisesta sadosta saada hyvää, saattaa tiloilla tulla pula säilörehusta.

– Jos toinenkin sato jää heikoksi, niin aivan varmasti voi pulaa tulla, Toppari sanoo.

Tulevien viikkojen sää ratkaisee säilörehujen riittävyyden. Nyt toivotaan sadekuuroja tasaisesti. Juha-Matti Toppari kehottaa tiloja miettimään jo varasuunnitelmia mahdollisen huonon sadon varalle.

Viljalla orastumisongelmia

Kuivuuden vuoksi sato tulee jäämään tänä vuonna keskimääräistä heikommaksi. Topparin mukaan alkukesästä arvioitu noin viidenneksen heikennys sadossa on edelleen melko todennäköinen. Viimeisissä kylvöissä on ollut orastumisongelmia ja pelkona on, että osa niistä jää itämättä.

– Tänä vuonna korostuu se, että mitä aiemmin on kylvetty, sen parempi, Toppari sanoo.

Juhannuksen sateet helpottavat kasvustojen tilannetta, mutta pelkona on esimerkiksi jälkiversonta eli se, että itämättömät jyvät alkavat itää, jolloin viljapellot voivat jäädä laikukkaiksi.

Nurmi kasvaa kuivassa maaperässä
Nurmi kaipaisi jo pikaisesti vettä.Mirva Ekman/Yle

"Kirvatilanne pahempi kuin vuosiin"

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan rikkaruiskutuksia tehdään nyt vauhdilla, kun niitä alkukesästä siirrettiin kuivuuden ja epätasaisen orastumisen vuoksi. Viljojen kasvuvauhti on ollut kovaa ja pelkona on, että osalla tiloista rikkaruiskutukset jäävät tekemättä.

– Kirvatilanne on nyt pahempi kuin vuosiin. Niitä on nyt todella paljon, vaikka siinäkin on alueellisia eroja. Viljakasvustoissa näkyy niitä paljon ja öljykasvipelloilla on aika paljon jo nähty rapsikuoriaisia, Toppari sanoo.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvutilannekatsauksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tiloilla kannattaa nyt panostaa parhaisiin kasvustoihin ja kiinnittää esimerkiksi juuri rapsikuoriaisten torjuntaan huomiota, jotta satomenetyksiltä vältyttäisiin.