1. yle.fi
  2. Uutiset

Emmanuel Macron soitti Juha Sipilälle – "Loppuviikon huippukokous on asiasisällöltään hyvin painava"

Sipilä ja Macron keskustelivat torstaina ja perjantaina Brysselissä järjestettävien EU-huippukokousten aiheista, kerrotaan valtioneuvoston tiedotteessa.

huippukokoukset
Emmanuel Macron ja Juha Sipilä.
Emmanuel Macron ja Juha Sipilä.AOP

Pääministeri Juha Sipilä on keskustellut tänään maanantaina puhelimessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, tiedottaa valtioneuvosto.

Sipilä ja Macron keskustelivat tämän viikon torstaina ja perjantaina Brysselissä järjestettävien EU-huippukokousten aiheista. Torstaina Brysselissä alkaa Eurooppa-neuvoston kokous ja perjantaina on vuorossa euroryhmän kokous.

Eurooppa-neuvoston asialistalla on muun muassa muuttoliike. Sipilän mukaan loppuviikon huippukokous on asiasisällöltään hyvin painava.

Erityisesti Sipilän ja Macronin keskustelu painottui kuitenkin talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämiseen, kerrotaan valtioneuvoston tiedotteessa.

Puhelinkeskustelussa sivuttiin myös eilen sunnuntaina järjestetyn päämiesten epävirallisen työkokouksen sisältöä ja lopputulosta. Eilen kerrottiin, että EU selvittää mahdollisuutta perustaa keskuksia, joissa mereltä pelastettujen Eurooppaan pyrkijöiden asema käsiteltäisiin pikavauhtia. Ajatuksena on palauttaa suoraan ne, joilla ei ole perusteita turvapaikan saamiselle Euroopasta.

Käsittelykeskukset ovat asialistalla myös koko EU:n kesken torstaina pidettävässä huippukokouksessa.

– Loppuviikon huippukokous on asiasisällöltään hyvin painava. Nämä ennakkoon käydyt neuvottelut Eurooppa-neuvoston kollegojen kanssa edesauttavat yhteisen eurooppalaisen ratkaisun löytymistä sekä totta kai varmistavat sen, että myös omat painopisteemme ja tavoitteemme tulevat kuulluksi, pääministeri Sipilä toteaa tiedotteessa.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan puhelinkeskustelu käytiin Macronin aloitteesta.

Lue myös:

Sipilä valmis kahdenvälisiin maahanmuuttosopimuksiin, jos eurooppalaista ratkaisua ei löydy

Lue seuraavaksi