Taiwanin presidentti haluaa maailman yhdistyvän Kiinan valtaa vastaan – "Tänään se on meidän haastemme, huomenna jonkin toisen maan"

Taiwan on nykyisen hallinnon aikana kohdannut yhä enemmän painostusta Kiinasta, joka pitää saarta kapinoivana maakuntana.

Itä-Aasia
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen edustaa Demokraattista esityspuoluetta, joka on perinteisesti kannattanut Taiwanin itsenäistymistä.
Taiwanin vuonna 2016 valittu presidentti Tsai Ing-wen edustaa Demokraattista esityspuoluetta, joka on perinteisesti kannattanut Taiwanin itsenäistymistä.Ritchie Tongo / Epa

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen patistaa kansainvälistä yhteisöä liittymään yhteen vastustamaan Kiinan laajentumispyrkimyksiä ja puolustamaan jaettuja vapaamielisiä arvoja.

– Meidän täytyy toimia yhdessä vahvistaaksemme demokratian arvoja ja vapautta, jotta Kiinan laajentuminen ja hegemonisen vaikutusvallan kasvu voidaan minimoida, Tsai sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tsain mukaan Kiinan vaikutusvallan kasvu ei ole vain Taiwanin, vaan koko Tyynenmeren alueen ja maailman haaste.

– Tänään se koskettaa Taiwania, mutta huomenna jokin toinen maa voi joutua kohtaamaan Kiinan vaikutusvallan kasvun, Tsai lausui AFP:lle.

Presidentin kommentit liittyvät Taiwanin viime aikoina kohtaamaan painostukseen Pekingin suunnalta.

Tsain astuttua valtaan vuonna 2016 Kiina on järjestänyt sotilasharjoituksia saaren läheisyydessä. Lisäksi se on painostanut suuria kansainvälisiä yrityksiä listaamaan Taiwanin liiketoimintansa osaksi Kiinaa verkkosivuillaan.

Yhden Kiinan politiikka eristänyt Taiwanin

Tsai Ing-wen edustaa Taiwanin Demokraattista edistyspuoluetta (DPP), joka on perinteisesti ollut Taiwanin itsenäistymisen kannattaja.

Taiwanissa on demokraattinen itsehallinto ja se pitää itseään suvereenina valtiona, vaikka ei olekaan julistautunut itsenäiseksi Kiinasta. Kommunistisen puolueen hallitseman Kiinan tulkinnan mukaan Taiwan on Kiinaan kuuluva kapinoiva maakunta.

Presidentti Xi Jinping on tehnyt selväksi, että Kiina ei suvaitse loukkauksia sen alueelliselle itsemääräämisoikeudelle. Niihin lukeutuu viralliset suhteet Taiwaniin.

Kiina vaatii muilta mailta niin sanottua yhden Kiinan politiikka, eli se ei salli muiden maiden tunnustavan Taiwanin itsenäisyyttä, jos ne haluavat olla diplomaattisissa suhteissa Kiinaan.

Taiwanilla on diplomaattisuhteet vain 18 maahan, joista useimmat ovat pieniä Tyynenmeren, Latinalaisen Amerikan ja Afrikan valtioita.

Juttua muokattu 26.6. klo 17:02: Korjattu Tsai Ing-wenin puhuttelu "Ing-wenin mukaan..." muotoon "Tsain mukaan...". Kiinalaisessa puhetavassa sukunimi mainitaan ensin.

Lue lisää:

Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis: "Kiina pelottelee naapurimaitaan" – Kiina: "Vastuutonta"

Kiina vahvistaa otettaan Etelä-Kiinan meren saarista – julkisti jättimäisen huoltokoneen – video

Kotiinpäin vetävä Trump, globalisoituva Kiina ja ihmisoikeuksista vaikeneminen – ASEAN-kokous näytti Kaakkois-Aasian suuntaa

Lähteet: AFP