Turun puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistöltä hengenpelastusmitalin

Suomen suurlähettiläs Liisa Talonpoika jakoi mitalin maanantaina Tukholmassa. Mitali myönnettiin ensimmäistä kertaa ulkomaan kansalaiselle.

Turun puukotukset 2017
Liisa Talonpoika ja Hassan Zubier.
Suomen suurlähettiläs Liisa Talonpoika kiinnitti mitalin Hassan Zubierin rintaan Tukholman suurlähetystössä. Kuva: Helena Andersson Video: Yle Uutiset

Turun puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier on saanut presidentti Sauli Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin. Zubier on toiminut aiemmin ensihoitajana, ja hän yritti tyrehdyttää verenvuodon uhrin katkenneesta kaulavaltimosta.

Toimintansa vuoksi Zubier päätyi itse useiden veitseniskujen kohteeksi ja joutui pyörätuoliin. Zubier on syntynyt Britanniassa, ja hän asuu nykyään Ruotsissa.

Mitali myönnetään ensimmäistä kertaa ulkomaan kansalaiselle. Mitalin jakoi suurlähettiläs Liisa Talonpoika Tukholmassa.

Hassan Zubier
Hassan Zubier Tukholmassa 25.6.2018.Helena Andersson

Elämä muuttui Turun torilla

Terroriteko tapahtui elokuun 18. päivänä vuonna 2017, jolloin Zubier oli Turussa lomalla perheensä kanssa. Zubier, hänen avovaimonsa, pieni vauva ja anoppi olivat Turun torilla, kun hyökkäys tapahtui.

Zubier on kertonut Ylelle (siirryt toiseen palveluun), että puukottajan iskettyä hän juoksi uhriksi joutuneen naisen luokse ja yritti lopettaa vuodon kädellään. Mies kuvaili, ettei ollut tilanteessa peloissaan tai ajatellut mitään, vaan otti vaistomaisesti ensihoitajan roolin.

Kun Zubier yritti pelastaa naista, puukottaja iski Zubieria puukolla neljä kertaa. Iskut osuivat selkäytimeen, hartiaan ja sydämen alapuolelle vammauttaen hänet vakavasti. Nykyään hänellä on kipuja ja hän joutuu käyttämään pyörätuolia liikkumiseen.

Zubierin auttama nainen oli toinen Turun puukotusten kuolinuhreista. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tekijän (siirryt toiseen palveluun), Abderrahman Bouananen, kesäkuun puolessa välissä elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Lue lisää:

Käräjäoikeus antoi tuomionsa: Turun puukottajalle elinkautinen – Iskusta selvinnyt kertoo tuntevansa iloa, mutta myös surua

"Taistelen joka päivä" – Pyörätuoliin joutunut Hassan uhmasi Turun torilla puukottajaa, mutta miksi juuri hän uskalsi toimia?

Turun puukotuksista kuukausi – ruotsalaisturisti onnistui pelastamaan puolisonsa, mutta vammautui itse ehkä pysyvästi