Sipilä: Sote-uudistus voi siirtyä vuodella eteenpäin – Terho: Ensi vaalit käydään jälleen kerran sote-teemoilla

Keskustan eduskuntaryhmä käsitteli sote-uudistuksen aikataulua ylimääräisessä ryhmäkokouksessaan. Sote-valiokunnassa istuvan keskustan Hannakaisa Heikkisen mukaan uudistuksen siirtyminen alkaa näyttää varmalta.

sote-uudistus
Juha Sipilä
Juha SipiläAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskusta on pyrkinyt viemään sote-uudistusta tiukimmalla aikataululla maaliin, ainakin mikäli vertailukohdaksi otetaan muut eduskuntapuolueet.

Nyt keskustan johdosta ja eduskuntaryhmästä kantautuu huolestuneita äänenpainoja sote-uudistuksen aikatauluista eduskunnassa. Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että uudistus siirtyy vuodella eteenpäin, jos maakuntavaalit pidetään ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien yhteydessä.

– Jos mennään eduskunta- tai europarlamenttivaaleihin niin silloin aikaa on liian vähän. Luottaisin ihan virkamiesarvioon, jonka sain muutama viikko sitten. Jos valiokunta ei pysty mietintöluonnostaan antamaan heinäkuun loppuun mennessä, niin se automaattisesti tarkoittaa, että uudistus siirtyy vuoteen 2021.

Sipilän mukaan mikään ei viittaa siihen, että lausunto olisi valmistumassa heinäkuussa.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen pitää uudistuksen lykkääntymistä todennäköisenä. Eduskuntaryhmä piti asiaan liittyen tänään ylimääräisen ryhmäkokouksen.

– Meillä on huoli siitä, että uudistus lykkääntyy jälleen eteenpäin. Näyttää, että on iso riski, että uudistus lykkääntyy jälleen, Kaikkonen totesi kokouksen yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen totesi illansuussa Demokraatille (siirryt toiseen palveluun), että uudistuksen siirtyminen alkaa näyttää varmalta. Valiokunta päättää huomenna aikataulustaan sote-uudistuksen käsittelyssä, ajauduttuaan viime viikolla ilmiriitaan siitä, palaako valiokunta elokuussa etuajassa kesälomaltaan.

Hallitus on kaavaillut, että siirto kunnilta maakunnille tapahtuisi vuonna 2020. Hallituksen vastineen mukaan sote-keskukset aloittaisivat puolestaan 2022.

Mikäli eduskunnan käsittely jatkuu loka–marraskuulle, näyttäisi toteutuvan pääministeri Sipilän huoli siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen siirto kunnilta maakunnille tapahtuisi vasta 2021. Silloin sote-keskukset ehkä aloittaisivat vuonna 2023.

Hallitusryhmistä sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kommentoi Ylelle, että näyttää erittäin epätodennäköiseltä, että aikataulujen lykkäystä voitaisiin välttää. Terhon mielestä tämä heijastuu myös seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– On helppo arvata, että jos uudistus lykkääntyy, niin kuin nyt näyttää, niin seuraavat vaalit käydään jälleen kerran sote-teemoilla, Terho toteaa, ja korostaa, että siniset kannattaa uudistuksen mahdollisimman nopeaa toteutusta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei kommentoinut asiaa tänään Ylelle.

Pääministeri Juha Sipilä on keskustelemassa sote-uudistuksesta illan A-studiossa. Ohjelman voi katsoa kello 21 alkaen Yle Areenasta.

Klo 17.40 Täsmennetty sote-palvelujen aikatauluja.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Sipilä tunnusti tänään tosiasian – sote-uudistus siirtyy vuodella

Analyysi: Kaatuiko hallituksen sote-uudistus tämänpäiväiseen aikatauluriitaan? Päivät näyttävät loppuvan kesken Sipilän hallitukselta