USA:n perheiden erottamisen symboliksi noussutta kuvaa väärintulkittiin laajalti: itkevää hondurasilaistaaperoa ei viety äidiltään

The Washington Postin tavoittaman lapsen isän mukaan äiti ja tytär pidätettiin yhdessä eikä heitä erotettu toisistaan.

Yhdysvallat
lapsi itkee kun äitiä pidätetään
Yhdysvaltain rajaviranomaiset ottivat Hondurasista tulleen äidin ja tämän kaksivuotiaan tyttären säilöön Yhdysvaltain ja Meksikon rajalta, Texasin McAllenista 12. kesäkuuta. Kuvan ottaneen valokuvaajan mukaan turvapaikkaa hakeva äiti ja tytär olivat tehneet matkaa Yhdysvaltoihin kuukauden ajan.John Moore / AFP

Valokuva hätääntyneestä 2-vuotiaasta hondurasilaisesta tytöstä itkemässä Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen auton vierellä levisi nopeasti ympäri maailmaa viime viikolla.

Kuva julkaistiin useissa kansainvälisen ja suomalaisen median uutisissa, jotka kertoivat Yhdysvaltain käytännöstä erottaa laittomasti maahan tulevien perheiden lapset vanhemmista.

Vaikutusvaltainen aikakauslehti Time nosti valokuvan tytön tuoreen numeronsa kanteen kuvastamaan Trumpin jyrkkää siirtolaispolitiikkaa. Lehti väitti alunperin kuvan yhteydessä olleessa jutussa, että kuvan ottamisen jälkeen rajaviranomainen kantoi parkuvan tytön pois äitinsä luota.

The Washington Post kertoi (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin viikonloppuna, että tunteisiin vetoavaa valokuvaa tulkittiin väärin:

Yhdysvaltain perheidenerottamispolitiikan ikoniksi nousseen kuvan tyttöä ei tosiasiassa erotettu tämän äidistä. Tiedon oikaisi tytön isä, ja tapahtuman kulun vahvisti myös Yhdysvaltain tulli- ja rajaviranomaisten tiedottaja Carlos Ruiz.

Ruizin mukaan partioimassa olleet rajaviranomaiset pyysivät 2-vuotiaan tytön äitiä laskemaan tyttärensä maahan siksi aikaa, että he voisivat tutkia äidin. Maahan laskettaessa lapsi oli alkanut itkemään. Pari minuuttia kestäneen ruumiintarkastuksen jälkeen äiti oli ottanut lapsen takaisin syliinsä, ja itku oli loppunut.

Tämän jälkeen äiti ja tytär oli viety yhdessä pois paikalta rajavartiolaitoksen autolla. Lapsen isän mukaan äitiä ja tytärtä ei erotettu toisistaan, ja he ovat pidätettyinä Texasissa, jossa äiti on hakenut turvapaikkaa. Tarinan vahvisti Hondurasin virkaa tekevä ulkoministeri Nelly Jerez.

Valokuvan tapahtuman todellisen luonteen paljastuminen herätti mediakritiikkiä Valkoisessa talossa ja konservatiivipiireissä.

– On häpeällistä, että demokraatit ja media käyttivät hyväksi tätä kuvaa pienestä tytöstä puskeakseen agendaansa. Tyttöä ei erotettu hänen äidistään, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders tviitissään perjantaina.

Hondurasilainen pikkutyttö ehti toimia keulakuvana Facebookin hyväntekeväisyyskampanjassa, joka kehotti yhdistämään Yhdysvaltain erotetut maahanmuuttajaperheet uudelleen. Pakolaisia ja maahanmuuttajia avustavan järjestön kampanja keräsi 17 miljoonaa dollaria lähes puolelta miljoonalta lahjoittajalta.

Valokuvan ottaneen Getty Imagesin kuvaajan John Mooren mukaan hänen kuvansa on "suoraviivainen ja rehellinen kuva ahdistuneesta tytöstä", jonka äitiä rajavartijat tutkivat.

Moore kertoi The Washington Postille uskovansa, että valokuva nosti ihmisten tietoisuutta Yhdysvaltain hallinnon nollatoleranssipolitiikasta maahanmuutossa. Kuvaajalle itselleen tunteita herättävä valokuva oli osa isompaa tarinaa.

– Kuvajournalistina työhöni kuuluu raportoida mitä tapahtuu, mutta on myös tärkeää inhimillistää tapahtumia, joista kerrotaan usein lukuina.

Lue lisää:

Mitä tapahtuu Yhdysvaltojen erottamille siirtolaisperheille ja pidätetäänkö jatkossa lapset vanhempiensa kanssa? Näihin 5 kysymykseen maailma odottaa vielä vastauksia

Trump allekirjoitti määräyksen perheiden pitämisestä yhdessä – nollatoleranssi laittomille siirtolaisille jatkuu edelleen

Lasten ja vanhempien erottaminen kuohuttaa Yhdysvalloissa – Myös Melania Trump liittyi arvostelijoihin

Lähteet: Reuters