Arasta suomalaistytöstä sirkustähdeksi – Camilla Bäckman voisi opettaa viulunsoittoa, mutta valitsi kiertue-elämän maailman tunnetuimmassa sirkuksessa

Laulaja ja viulisti Camilla Bäckman kiertää maailmaa 150-henkisen sirkusryhmän kanssa Cirque du Soleilin leivissä.

Cirque du Soleil
Camilla Bäckman
Katariina Salmi

Airbnb-elämää. Sillä sanalla 32-vuotias Camilla Bäckman kutsuu tämänhetkistä arkeaan.

Hän työskentelee laulusolistina ja viulistina maailmankuulussa nykysirkusryhmässä Cirque du Soleilissa ensimmäisenä suomalaismuusikkona koskaan.

Vaikka tarinoita, musiikkia, tanssia ja akrobatiaa painottava Cirque du Soleil on melko kaukana perinteisestä sirkuksesta, yksi perinteinen elementti on ja pysyy: sirkuselämä on kiertolaiselämää.

Produktio, jossa Bäckman on mukana, on nimeltään Volta, ja sitä esitetään yhdessä paikassa kuukaudesta kolmeen kuukauteen kerrallaan. Sen jälkeen 50-henkinen taiteilijajoukko sekä noin sadan hengen tekniikka- ja huoltojoukot pakkaavat matkalaukkunsa ja siirtyvät seuraavaan paikkaan. Sirkusteltta pystytetään uudelleen ja rumba alkaa alusta.

Bäckman on työskennellyt Cirque du Soleilissa noin puolitoista vuotta ja on sinä aikana ehtinyt asua jo Montrealissa, kanadalaisessa Gatineaun kaupungissa, Torontossa, Miamissa, Floridan Tampassa, New Jerseyssä sekä parhaillaan New Yorkissa.

Halutessaan hän voisi majoittua sirkusryhmälle varatussa hotellissa, mutta valitsee mieluummin vuokra-asunnon tai kotimajoituksen.

– Yleensä etsin yhden tai useamman kollegan kanssa yhteisen Airbnb-kämpän, mutta nyt asun yksin newyorkilaisen eläkeläispariskunnan luona, Bäckman kertoo Skypen välityksellä.

– Tällainen perhe-elämä tuo hyvää vastapainoa sirkuskuplalle, jossa elän.

Camilla Bäckman
Katariina Salmi

"Päätös lähteä sirkukseen ei ollut helppo"

Arki voisi olla toisenlaistakin. Camilla Bäckman voisi työskennellä esimerkiksi musiikinopettajana suomalaisessa musiikkiopistossa. Hänellä on kaksi maisterintutkintoa Sibelius-Akatemiasta, toinen musiikkikasvatuksesta, toinen viulunsoitosta.

Opintojen aikana Bäckmanille kirkastui, että hän haluaa soittamisen lisäksi myös laulaa ammatikseen, joten hän osallistui vuonna 2014 Voice of Finland -kilpailuun ja pääsi satojen hakijoiden joukosta 16 parhaan joukkoon eli suoriin lähetyksiin saakka. Vaikkei voittoa tullut, kilpailu poiki hyviä kontakteja, ja osittain sen rohkaisemana hän myös uskalsi osallistua Musiikkitalolla järjestettyyn Cirque du Soleilin pääsykokeeseen.

– Törmäsin pääsykoeilmoitukseen sattumalta Facebookissa. Jostain syystä se kiehtoi, vaikka en tiennyt sirkuksesta mitään. En olisi ikimaailmassa ajatellut päätyväni sirkukseen töihin.

Camilla Bäckman
Katariina Salmi

Bäckman kyllä tunsi Cirque du Soleilin maineen. Vuonna 1984 Kanadassa perustettua sirkusta pidetään nykysirkuksen pioneerina, ja sen esityksiä on nähty Suomessakin. Ryhmä on muuttanut käsitystä siitä, mitä kaikkea sirkus voi olla. Esityksissä ei esimerkiksi koskaan käytetä eläimiä, ja jokainen esitys on juonellinen kokonaisuus.

Cirque du Soleil pyörittää samanaikaisesti useita produktioita ympäri maailmaa. Koe-esiintymisen jälkeen Bäckmania pyydettiin liittymään sirkuksen ”artistipankkiin”. Se tarkoittaa suunnilleen sitä, että häntä voitaisiin milloin tahansa pyytää mihin tahansa produktioon minkä tahansa pituiseksi ajaksi – tai olla pyytämättä. Eräänlainen sirkustaiteilijoiden nollatuntisopimus, siis.

– Ajattelin, että mahtavaa, mutta tuskinpa koskaan enää kuulen näistä ihmisistä mitään, Bäckman kertoo.

Puolentoista vuoden päästä koe-esiintymisestä hän kuitenkin sai yllättävän puhelun: Kanadassa oli valmisteilla uusi produktio, johon hänet haluttiin kiinnittää kahdeksi vuodeksi.

Päätös lähteä töihin toiselle puolelle maailmaa ei ollut helppo. Suomessa olivat perhe ja ystävät, poikaystävä ja viimeistelyä vaille valmis soololevyprojekti.

Silti alkuvuodesta 2017 Bäckman pakkasi matkalaukkunsa ja muutti Montrealiin.

Camilla Bäckman
Katariina Salmi

"Työpaikkani on kuin suuri kuntosali"

Sirkustyö on iltatyötä, joten Camilla Bäckmanin vapaa-aika sijoittuu aamupäiviin. Yleensä hän tutustuu silloin ympäröivään kaupunkiin tai soittaa, laulaa ja säveltää.

Voltassa ainoat instrumenttini ovat viulu ja laulu, mutta yritän pitää yllä monipuolista soittotaitoani. Siksi kuljetan kiertueella mukana viulun lisäksi kitaraa, sähköpianoa ja mandoliinia.

Iltapäivällä hän siirtyy työpaikalleen eli ”teltalle”. Telttoja on itse asiassa useita. Esiintymisteltan lisäksi on muun muassa tanssijoiden treeniteltta, takahuoneena ja lämmittelytilana toimiva artistiteltta sekä ravintolateltta, jossa Cirque du Soleilin kokit valmistavat esiintyjille neljä ateriaa päivässä.

– Kokit pyrkivät tekemään ruokia vuorotellen jokaisen ryhmänjäsenen kotimaista. Olin ihan tippa linssissä, kun he kokkasivat minun toiveestani koko ryhmälle lohta ja perunamuusia.

Suurimman osan ajastaan esiintyjät viettävät artistiteltassa, jota Bäckman kuvailee ”suureksi kuntosaliksi”. Tilaa hallitsevat iso trampoliini ja bmx-pyöräilijöiden harjoitusramppi. Artistiteltassa on myös puvustamo, ja lisäksi siellä työskentelevät ryhmän fysioterapeutit ja hierojat, joiden palveluita ryhmän jäsenet saavat käyttää viikoittain.

Työpäivä alkaa artistiteltassa kahdenkymmenen minuutin kuntopiirillä. Treeni ei ole muusikoille pakollinen, mutta Bäckman osallistuu siihen melkein päivittäin.

– Olen innostunut täällä urheilusta ihan eri tavalla kuin ennen. Käyn nykyään myös trapetsitunneilla!

Kuntopiirin jälkeen työpäivä jatkuu esiintymisteltassa soundcheckillä, jonka aikana esitykseen saatetaan tehdä pieniä muutoksia.

Sitten valmistautuminen illan näytökseen alkaa. Akrobaatit lämmittelevät kehojaan samalla kun Bäckman ja hänen laulajaparinsa, newyorkilainen Darius Harper, lämmittelevät ja avaavat ääniään.

Noin tunti ennen esityksen alkua Bäckman vetää ylleen esiintymisvaatteensa sekä -peruukkinsa. Ne on suunnitellut Zaldy Goco, joka on suunnitellut asuja myös Michael Jacksonille, Britney Spearsille ja Lady Gagalle. Ennen esitystä Bäckman tekee myös itselleen esiintymismaskin, jonka meikkitaiteilija opetti hänelle Voltan harjoitusvaiheessa Montrealissa.

– Aluksi minulla saattoi mennä meikin tekoon kaksikin tuntia. Nykyisin selviän projektista noin puolessa tunnissa.

Kello kahdeksalta valot himmenevät. Näytös alkaa.

"Sirkuksessa viehättää eniten vapaus. Sirkustaiteessa ei ole rajoja, vaan se voi olla ihan mitä vain", Bäckman sanoo.
Katariina Salmi

"Aloittaessani täällä tunsin itseni araksi pikkutytöksi"

Kiertueen aikana Bäckman on esittänyt Voltan jo yli neljäsataa kertaa.

Maanantait ovat vapaapäiviä, mutta kaikkina muina viikonpäivinä on esitys. Lauantaisin ja sunnuntaisin on kaksi esitystä: päivänäytös ja iltanäytös. Muusikoilla ei ole akrobaattien tavoin sijaisia tai tuuraajia, vaan he esiintyvät joka ikisessä näytöksessä. Jos Bäckman sairastuisi, hänen kappaleensa soitettaisiin taustanauhalta.

Vielä hän ei ole joutunut jättämään yhtäkään show’ta väliin.

– Alkavaa flunssaa on välillä ollut, mutta olen aina jollain keinolla saanut pidettyä ääneni laulukunnossa. Tavallaan olisi kiva olla yksi päivä poissa, että näkisin esityksen edes kerran yleisön puolelta.

Esitys sujuu jo rutiinilla, eivätkä satunnaiset pikkumokat, kuten portaissa horjahtelu tai äänen särkyminen, jää enää mieleen pyörimään.

– Aloittaessani täällä tunsin itseni araksi ja pieneksi suomalaistytöksi. Kun kuulin, että laulajaparini Darius Harper on laulanut Broadwaylla, ensimmäinen ajatukseni oli ”apua, mitä ihmettä minä täällä teen!”

Onnistumispaineita toki on, eivätkä kaikki kestä niitä. Varsinkin akrobaateille Cirque du Soleil on unelmien työpaikka, jossa töistä taistellaan tosissaan. Bäckman on nähnyt, kuinka jotkut palavat loppuun ja lopettavat homman kesken.

Itse hän on saanut lähinnä hyvää palautetta, jonka ansiosta luotto omiin kykyihin on kasvanut. Nykyään hän esimerkiksi uskaltaa improvisoida esityksissä entistä enemmän.

– On kiva tunne, kun produktion taiteellinen johtaja huikkaaesityksen jälkeen ”nice solo!”

Jännitys kohoaa vain silloin, kun yleisössä on joku tuttu tai julkkis. Bäckmanin perhe ja poikaystävä ovat matkustaneet Suomesta katsomaan esityksen kahdesti. Julkisuuden henkilöistä Voltan ovat käyneet katsomassa muun muassa Christina Aguilera, Katie Holmes, James Blunt ja Queen-yhtye. Yleensä julkkikset tulevat esityksen jälkeen artistitelttaan juttelemaan sirkuslaisille.

– Erityisesti Christina Aguileran tapaaminen on ollut minulle iso juttu, sillä fanitin häntä koko teini-ikäni, Bäckman kertoo.

Camilla Bäckman
Katariina Salmi

"Kaipaamme Yannia joka päivä"

Kun kiertää maailmaa yhdessä työkavereiden kanssa ja esiintyy heidän kanssaan joka ilta, heistä tulee väistämättä läheisiä. Usein sunnuntain iltanäytöksen jälkeen koko porukka kerääntyy juhlimaan yhdessä.

Bäckmanin paras ystävä sirkusporukassa on italialainen rullaluistelijanainen Paola. Muidenkin ryhmän naisten kanssa hän pitää tiiviisti yhtä, sillä Volta-esityksen viidestäkymmenestä taiteilijasta vain kymmenen on naisia.

– Käymme yhdessä brunsseilla ja ostamme toisillemme syntymäpäivälahjoja.

Maaliskuussa Volta-porukan maailma järkkyi. Yksi ryhmän akrobaatti, Yann Arnaud, kuoli pudottuaan tempun aikana esiintymislavalle. Suomessakin uutisoitiin tapauksesta.

Kuolemantapaukset ovat Cirque du Soleilissa äärimmäisen harvinaisia: sirkustaiteilija on kuollut ryhmän esityksessä vain kerran aikaisemmin, vuonna 2013.

Onnettomuuden jälkeen esitykset peruttiin moneksi viikoksi ja ryhmä vetäytyi suremaan.

– Alamme vasta nyt palailla normaaliin elämään, Bäckman kertoo.

– Suru on suuri. Kaipaamme Yannia joka päivä ja ajatuksemme ovat hänen perheensä luona. Olemme saaneet paljon tukea toisistamme.

Tapaus muistutti Bäckmanille, että sirkuksessa vaara on koko ajan läsnä.

– Työkaverini laittavat henkensä peliin joka ilta.

Itsekin hän laulaa esityksessä pienellä, katon rajaan nostettavalla lavalla. Häntä ei silti pelota.

– En pelkää. Luotan Cirquen turvatoimiin ja tiimiimme täysin.

Camilla Bäckman
Katariina Salmi

"Saman show’n esittäminen ei kyllästytä"

Camilla Bäckman laskee, että sirkusryhmässä on taiteilijoita 18 eri maasta, muun muassa Japanista, Kambodzhasta ja Brasiliasta. Hän on ryhmän ainoa pohjoismaalainen. Välillä se saa olon tuntumaan yksinäiseltä.

– Kaipaan Suomesta saunaa, salmiakkia, ruisleipää ja järviä. Myös perhettä, isoäitiä, kavereita ja poikaystävää on ikävä.

Kaukosuhde tuo oman haasteensa kiertue-elämään jatulevaisuuden suunnitteluun. Ennen sirkukseen lähtöään Bäckman oli varma, että kaksi vuotta kiertue-elämää riittäisi. Nyt kun kaksi vuotta alkaa pikku hiljaa lähestyä loppuaan, ajatukset ovat kuitenkin muuttuneet.

– Aika on mennyt tosi nopeasti ja toisaalta sirkuksesta on jo tullut toinen kotini. Jos minulle tarjottaisiin täältä töitä vielä kolmanneksi vuodeksi, varmaankin jäisin, Suomi-ikävästä huolimatta.

Kävi miten kävi, tämän vuoden loppuun asti Bäckman keskittyy täysillä Voltaan. New Yorkin jälkeen esitys suuntaa Philadelphiaan, Seattleen, San Franciscoon ja San Joseen.

Eikö saman show’n esittäminen illasta toiseen koskaan kyllästytä?

– Ei ollenkaan! Voltan tarina on niin hieno ja minulle henkilökohtaisesti koskettava, Bäckman sanoo.

Tarina kertoo muiden odotuksista vapautumisesta ja oman luovuuden löytämisestä. Esityksen viesti on, että kun ihminen on mieleltään vapaa, hän voi olla ja tehdä mitä vain.

– Samaistun ajatukseen vahvasti. Suomessa keskityin tiukasti musiikkiin eikä minulla ollut aikaa muille luoville harrastuksille. Ajattelin myös, että muusikon pitää määritellä itsensä ja pysytellä jossakin tietyssä musiikkityylissä.

– Täällä olen tajunnut, että genret ja muut rajoitukset ovat turhia. Kun tekee asioita, jotka koskettavat itseä, ne kyllä koskettavat muitakin.

Juuri tämä on Bäckmanin mielestä parasta koko sirkustaiteessa.

– Sirkus voi olla ihan mitä vain.

Bäckmania ympäröivät nykyisin jonglöörit, trapetsitaiteilijat, parkour-ammattilaiset ja bmx-pyöräilijät – kaikki ammatteja, joista hän ei vielä pari vuotta sitten tiennyt mitään.
Katariina Salmi

Volta-levyn, jolla Bäckman laulaa ja soittaa viulua, voi kuunnella Spotifyn kautta täältä (siirryt toiseen palveluun). Levyn kappaleet on säveltänyt kanadalais-ranskalainen elektronisen musiikin yhtye M83.