1. yle.fi
  2. Uutiset

Kohun aiheuttanut tutkimuslaitos pienensi arviota aseiden määrästä Suomessa

Suomessa on reilu kolmekymmentä asetta sataa asukasta kohti, arvioi sveitsiläistutkimus. Määrä on huomattavasti vähäisempi kuin edellisessä tutkimuksessa yksitoista vuotta sitten. Poliisin mukaan arvio on silti yhä yläkanttiin.

aseet
Käsiase
Jyrki Lyytikkä / Yle

Sveitsiläinen Small Arms Survey -tutkimuslaitos on pienentänyt arviotaan siviiliaseiden määrästä Suomessa. Päivitetyn tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan siviilien hallussa oli viime vuonna 32,4 asetta sataa asukasta kohden. Vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa arvio aseiden määrästä oli 41-69 sataa asukasta kohti.

Suomi on nyt tilaston kahdeksas ja Euroopan maista neljäntenä Montenegron, Serbian ja Kyproksen jälkeen. Suomen aseiden määrä väestöön suhteutettuna on kuitenkin vain hieman suurempi kuin esimerkiksi Islannilla ja Itävallalla. Eniten siviiliaseita on Yhdysvalloissa, joka oli tilaston kärjessä myös vuosikymmenen sitten.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Small Arms Survey -tutkimuslaitoksen edellinen tutkimus herätti paljon huomiota, sillä Suomen asemäärä arvioitiin koko maailman kolmanneksi suurimmaksi heti Yhdysvaltojen ja Jemenin jälkeen. Sisäministeriö julkaisi tuolloin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se halusi oikaista Small Arms Surveyn arviota. Ministeriön mukaan arvio aseiden määrästä oli liian korkea.

– Todennäköisesti määrään oli lisätty esimerkiksi jollakin kertoimella laskettu epäily siitä, paljonko Suomessa on laittomasti hallussa pidettyjä aseita, arvelee ylitarkastaja Reima Pensala Poliisihallituksen asehallinto-yksiköstä.

– Olemme jokaisessa mahdollisessa yhteydessä tuoneet esiin, että määrä ei voi pitää paikkaansa.

Pensala arvelee, että myös uuden tutkimuksen arvio on yläkanttiin. Poliisin virallinen arvio Suomessa olevista aseista on pysynyt vuosia 1,6 miljoonassa, mikä tarkoittaisi noin 29 asetta sataa henkilöä kohden. Pensala epäilee, että poliisin virallisessa arviossakin on ilmaa. Siinä on hänen mukaansa todennäköisesti mukana tietokantojen yhdistämisestä johtuvia tuplamerkintöjä ja jo hävitettyjä aseita.

Small Arms Survey -tutkimuslaitos myöntääkin, että siviiliaseiden määrän tarkka selvittäminen vaikeaa. Syinä ovat muun muassa kansalliset erot aseiden rekisteröinnissä ja erityisesti se, että valtaosa aseista ei näy rekistereissä. Tutkimuslaitoksen arvion mukaan aserekistereissä on vain 12 prosenttia maailman siiviliaseista. Lukumäärällisesti tämä tarkoittaa noin 100 miljoonaa asetta, kun siviilien hallussa olevien aseiden kokonaismäärä on 857 miljoonaa, tutkimuslaitos arvioi. Suomi on yksi Small Arms Survey -tutkimuslaitoksen rahoittajista.

Siviiliaseiden määrä maailmassa on Small Arms Surveyn mukaan kasvussa. Aseita oli viime vuonna arviolta 857 miljoonaa eli noin kolmannes enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Eräverkko-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi