Lapin mustikkasadosta tulossa viimevuotista parempi – hillasoilla jäädään viime kesän ennätyksistä

Luonnonvarakeskus ennakoi keskinkertaista satoa.

marjat
mustikka raakile
Mustikan raakile rovaniemeläisessä metsässä kesäkuun lopussa 2018.Uula Kuvaja

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsien havaintoneliöiltä eri puolilta Suomea on laskettu keskimäärin 80 mustikan raakiletta per neliömetri.

– Lapissa on ehkä aavistuksen vähemmän. Keskinkertaista satoa voidaan odottaa, sanoo tutkija Outi Manninen Luonnonvarakeskuksesta.

Mustikoita päästään poimimaan Mannisen arvion mukaan 2-3 viikon kuluttua. Juhannusviikonlopun sateet olivat Lapin mustikkasadon kannalta erittäin tervetulleita ja satunnaisia sateita on syytä toivoa jatkossakin.

– Jos on sopivan kosteaa, niin saadaan isoja ja meheviä marjoja. Toisaalta jos tulee liikaa vettä niin sekään ei ole hyvä, tulee näitä savipuolia.

Savipuoleksi kutsutaan mustikkaa, jossa on osin harmaa pinta.

Viime vuonna mustikkasato oli Lapissa kehnonlainen ja toreilla myytiin kyselijöille ei oota. Nyt sadosta näyttäisi tulevan parempi.

Outi Manninen
Luonnonvarakeskuksen tutkija Outi ManninenUula Kuvaja

Hillasato jää väistämättä viime vuotta heikommaksi

Viime kesän hillasato taas oli Lapissa paras miesmuistiin. Suot olivat niin keltaisenaan marjaa, että hillastajat lahjoittivat ämpärikaupalla hilloja vanhuksille, koska omat pakastimet ja myös ammattimaisten hillanostajien varastot olivat jo täynnä.

Sellaiseen yltäkylläisyyteen ei soilla tänä kesänä päästä.

– Hillan kukinta on ollut paikoitellen runsasta, mutta kesäkuussa oli hallarintama. Nyt on pelkona se, että kukinta on mennyt osittain huonoksi hallan tai kylmyyden takia. Avosoilla saattaa olla niin, että ei ole kovin paljon satoa tulossa. Hirveän tarkkaa ennustetta ei kuitenkaan uskalla vielä tehdä, Manninen sanoo.

Lapin tunnetuimmassa hillapitäjässä Ranualla hillan pääsadon odotetaan kypsyvän heinäkuun puolivälin jälkeen. Hillan kukinta kestää pitkään ja marjoja on poimittavissa vielä elokuussa.

Satoennusteisiin saadaan lisää tarkkuutta tulevaisuudessa, kun Luonnonvarakeskus ottaa käyttöön sovelluksen, johon kuka tahansa voi päivittää tietoja kukkien, raakileiden ja kypsien marjojen määrästä omalla havaintoneliöllään. Ne jotka jakavat tietoa muille, saavat myös itse nähtäväkseen ajantasaiset marjatiedot kautta maan.