WHO luokitteli kroonisen kivun sairaudeksi – Suomessa kipudiagnoosi ei ole vielä käytössä

Uusi diagnoosilistaus poistaa häpeää ja kivun leimallisuutta, kommentoi Suomen Kipu ry.

kipu
mies pitelee selkäänsä
AOP

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi viime viikolla uuden ICD-11-diagnoosiluokituksen, jossa on nyt ensimmäisen kerran listattuna sairautena myös kipu.

Duodecim (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että suomalaisen väestötutkimuksen mukaan 35 prosenttia aikuisista oli kokenut vähintään 3 kuukautta kestänyttä kipua. Päivittäisen kroonisen kivun esiintyvyys oli 14 prosenttia.

Suomen Kipu ry:n puheenjohtaja Virpi Paasisalon mukaan kivun määritteleminen omaksi sairaudekseen on kipupotilaille erittäin merkittävä asia. Uusi diagnoosilistaus poistaa häpeää ja kivun leimallisuutta.

– Se antaa mielenrauhan, että potilailla ei olekaan päässä vikaa, eivätkä ole laiskoja, vaan he saavat diagnoosin, että ovat sairaita. Ennen jos kivulle ei löydetty syytä, niin laitettiin että krooninen kipuoireyhtymä ja laitettiin diagnoosi mielenterveyspuolelle, Paasisalo sanoo.

Paasisalon mukaan kipudiagnoosin myötä potilaille voi aueta mahdollisuus kuntoutukseen, kuntoutusrahaan ja pahimmissa tapauksissa työkyvyttömyyseläkkeeseen.

– Suurin asia on se, että nämä onnettomat, joilla ei ole mitään diagnoosia, vaikka kipu on kroonista, saavat diagnoosin, Paasisalo painottaa.

Pelkkä WHO:n kansainvälinen diagnoosilistaus ei kuitenkaan riitä, että se saadaan Suomessa käyttöön. Asia on hyväksyttävä vielä myös kansallisesti.

Aiheesta lisää:

Migreeniä ei aina tunnisteta – “Minut leimattiin vuosia psykiatriseksi potilaaksi”

Pääkipua ja selkäsärkyä – Suomalaisten yleisimmät kivut ovat tuttuja kipututkijalle

Kipu ei kuole huutamalla, mutta sitä voi oppia huijaamaan