Trumpin kauppapolitiikka iskemässä omaan nilkkaan: Harley-Davidson siirtää valmistusta pois Yhdysvalloista

Päätös ei ole perinteikkäälle jenkkifirmalle mieluinen, mutta EU:n asettamat uudet tullit kävisivät yhtiölle liian kalliiksi.

tullit
Harley Davidson myymälän logo.
Per Andersen / AOP

Moottoripyörävalmistaja Harley-Davidson ilmoitti tänään siirtävänsä EU-alueelle vietävien pyörien valmistuksen pois Yhdysvalloista.

Syy valmistuspaikan muutokseen ovat EU:n vastatullit, joilla unioni reagoi Trumpin määräämiin teräs- ja alumiinitulleihin. Kuudesta prosentista 31 prosenttiin nousseet vientitullit aiheuttaisivat Harley-Davidsonille vuosittain 90–100 miljoonan dollarin eli noin 77–86 miljoonan euron kulut.

Yhdysvaltojen ja EU:n välinen tullien kiristely varjostaa erityisesti autoalaa, ja analyytikot ovatkin siksi madaltaneet alan kansainvälisiä osaketuottoja koskevia odotuksiaan. Trump on uhkaillut asettavansa eurooppalaisille autoille 20 prosentin maahantuontitullin entisen 2,5 prosentin tilalle.

Kesäkuun alkupuolella Trump uhosi G7-maiden kokouksessa, että jos kauppasota syttyy, muut maat tulevat häviämään sen tuhatkertaisesti.

Harley-Davidson on puolestaan ottanut kantaa tullimaksujen korottamista vastaan ja vedonnut siihen, että niistä koituisi hallaa myynnille. EU on Yhdysvaltojen jälkeen yhtiön toiseksi tärkein markkina-alue.

Yhtiö ei tahtoisi lisätä ulkomaista tuotantoaan, muttei näe tilanteessa muutakaan vaihtoehtoa.

– Tämä on ainoa kestävä keino pitää moottoripyörämme EU:ssa asuvien asiakkaidemme saatavilla. EU on meille olennaisen tärkeä alue, yhtiön markkinatiedotteessa sanotaan.

Lue lisää

Kauppasota on ovella, mutta miten käy huulipunan, farkkujen ja preerioiden vapaudentunteen