Kreikan luottoluokitus nousi yhden pykälän

Kreikalla on takanaan kahdeksan vuotta talouden kriisimaana.

Kreikka
kahden euron kolikko ja kreikan lippu -kuvitus
Luottoluokittaja Standard & Poor's muistuttaa, että Kreikka on edelleen isoissa veloissa.Ismo Pekkarinen / AOP

Luottoluokittaja Standard & Poor's (S&P) on nostanut Kreikan luottoluokitusta.

Kreikan luottoluokitus nousi yhdellä pykälällä ja on nyt B+. Syynä luottoluokituksen nostoon ovat Kreikan parantuneet mahdollisuudet selviytyä veloistaan.

Euroryhmä kertoi viime viikolla Kreikalle myönnetyistä velkahelpotuksista, jotka mahdollistavat maalle irrottautumisen lainaohjelmasta. Euromaat esimerkiksi järjestelevät lainoja uudelleen ja ovat valmiita pidentämään maksuaikoja. Tarkoituksena on rauhoitella sijoittajia.

Lisäksi Kreikalle räätälöidään merkittävä, reilun 20 miljardin euron puskuri, jotta sen ei ole pakko heti hakea rahoitusta markkinoilta. S&P:n mukaan nämä toimet auttavat varmistamaan Kreikan lainanmaksun ainakin vuoden 2021 loppuun ja osittain vuonna 2022, mikä vähentää merkittävästi lainoittajien riskejä.

Kreikalla on takanaan kahdeksan vuotta talouden kriisimaana. Esimerkiksi ennätyslukemiin noussut työttömyys on edelleen noin 20 prosentissa, ja erityisesti nuoret joutuvat etsimään töitä kotimaansa ulkopuolelta.

Myös uudet järjestelyt edellyttävät maalta tiukkaa talouskuria. Kreikka on edelleen isoissa veloissa eikä se ole onnistunut houkuttelemaan ulkomaisia suoria investointeja, S&P muistutti lausunnossaan.