Uusi meteoriittikraatteri löytynyt Summasjärvestä

Meteoriittikraatteri on 12. laatuaan Suomessa.

Summasjärvi sijaitsee Saarijärvellä. Kuva: Satu Hietala

Saarijärvellä Keski-Suomessa sijaitsevan Summasjärven eli Summasen pinnan alla on pienehkö meteoriittikraatteri. Geologian tutkimuskeskuksen (GTK), Helsingin yliopiston ja Tarton yliopiston geologit ja geofyysikot julkistivat tiedon Suomen 12. kraatterista alan Meteoritics and Planetary Science -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) eilen maanantaina.

Ensimmäisiä viitteitä Summasjärven meteoriittikraatterista teki 2000-luvun alussa geologi Jouko Vanne GTK:sta. Tuolloin huomattiin poikkeama sähkönjohtavuudessa, joka voisi viitata meteoriitti-iskemään.

Viime vuonna alueella etsittiin merkkejä törmäyksestä. Esimerkiksi järven kaakkoisreunalta löydettiin törmäyksessä syntyneitä iskukiviä eli pirstekartioita.

Pirstekartiorakennetta kivessä. Rakenne paljastaa, että kysymyksessä on meteoriittikraateri. Kuva: Satu Hietala

Alueen kallioperä on noin vajaat 2 miljardia vuotta vanha. Oletettavasti asteroidin törmäys on nuorempi, mutta tarkkoja ikämäärityksiä ei ole vielä tehty. Kraatterin tarkka läpimitta ei ole tiedossa, mutta sen arvioidaan olevan läpimitaltaan noin 2–3 kilometriä.

Summasjärven meteoriittikraatteri ei ole ainut Keski-Suomesta löydetty: myös Karikkoselän ja Keurusselän kraatterit sijaitsevat maakunnassa (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Kraatterit).

Ylen Tiedeykkösessä puhutaan tänään uudesta meteoriittikraatterista. Ohjelma on kuunneltavissa Areenassa, Yle Radio 1:ssä ohjelma tulee klo 12.10.

Summasjärven korkeus- ja syvyyspiirteitä. Rantaviiva näkyy punaisena ja kraatteri on piirretty pyöreällä keltaisella katkoviivalla. Se sijaitsee Summasjärven pohjassa. Kuva: GTK