Superviikonloppu ruuhkauttaa liikenteen – huippuravurit, teräsmiehet ja futisjunnut kokoontuvat Lahteen

Lahdessa on kesäkuun viimeisenä viikonloppuna kolme suurtapahtumaa, jotka tuovat kaupunkiin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vaikka katsojia patistetaan käyttämään julkista liikennettä, liikenteeseen on odotettavissa pahoja sumppukohtia.

Lahti
Ravuri Express Duo
Pekka Korven ohjastama Express Duo on yksi Suur-Hollola -ajon tähdistä.Kanal75 / Claes Kärrstrand

Lahti toimii viikonloppuna kolmen suuren urheilutapahtuman päänäyttämönä. Ironman -triathlonkilpailu, Suur-Hollola -ravit ja jalkapallon Lahti-Soccer -junioriturnaus tuovat kaupunkiin jopa yli 30 000 urheilijaa ja kannustajaa.

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään Ironman -triathlonkisaan odotetaan parhaimmillaan 20 000 kävijää. Suur-Hollola -ravit houkuttelivat viime vuonna Jokimaalle yli 15 000 katsojaa ja Lahti Soccer -junioriturnaus tuo kaupunkiin pari tuhatta pelaajaa huoltajineen.

Suurtapahtumien vuoksi liikenne kulkee moni paikoin poikkeusreiteillä. Triathlon-kisan vuoksi monia tieosuuksia on suljettu kokonaan. Ruuhkia on odotettavissa paitsi Lahden keskustaan, myös Jokimaalle ravikeskuksen läheisyyteen.

Satama valjastetaan Ironmanin kisakeskukseksi

Kansainvälinen Ironman -triathlon kilpailu muuttaa liikumista Lahden satamassa jo tiistaista lähtien. Satamakatu ja sataman pysäköintialue ovat 26.6. lähtien kilpailun käytössä.

Lauantaina kisan vuoksi suljetaan katuosuuksia sataman liepeillä Ankkurikadulla, Satamakadulla ja Vesijärvenkasdulla jo aamukuudesta alkaen. Lisäksi iltapäivällä suljetaan Kariniemenkatu ja Jalkarannantie sekä Hollolan puolella Rantatie. Liikennerajoituksia on myös Ruoriniemenkadulla ja Niemenkadulla.

Tapahtumapäivänä Lahden satama-alue ja Sibeliustalon ympäristö on kokonaisuudessaan kilpailun käytössä. Yleisöpysäköinnin käytössä ovat keskustan sekä urheilukeskuksen ja messukeskuksen pysäköintialueet. Myös linja-autot kulkevat kisan vuoksi poikkeusreiteillä (siirryt toiseen palveluun).

Pyöräilyreitti suljetaan autoliikenteeltä kokonaan

Ironman-kisan pyöräilyreitti suljetaan viranomaisten määräyksestä kokonaan moottoriajoneuvoliikenteeltä. Liikenne ohjataan kiertoreiteille pyöräilyreitin varrella Lahdessa, Hollolassa ja Kärkölässä.

Tiesulut ajoittuvat kello 16 ja 21.40 väliselle ajalle. Sulkuajat vaihtelevat kolmesta kuuteen tuntiin.

Sulkualueella on 200 liikenteenohjaajaa ja toimintaa valvoo poliisi. Reitillä on valvottuja ylityskohtia ja kattava kiertotieverkosto. Hälytysajoneuvoilla on pääsy reitille normaalisti. Katso tästä (siirryt toiseen palveluun) kattavat kartat suljetuista teistä ja kiertoreiteistä.

Futisturnaus ruuhkauttaa pallokenttien liepeet

Lahden jalkapallokenttien liepeillä on myös vilinää viikonloppuna, kun Lahti Soccer - turnaus tuo kaupunkiin 160 juniorijoukkuetta eli tuhansia lapsia ja nuoria huoltajineen.

Tapahtuman käytössä ovat jalkapallokentät Kisapuistossa, Jalkarannassa, Radiomäellä, Kivimaalla ja Mukkulassa. Kenttien läheisyydessä on tavallista enemmän liikennettä ja myös pysäköintipaikat ruuhkautuvat.

Suur-Hollola kokoaa ravikansan Jokimaalle

Jokimaan suunnalla liikenneruuhkia aiheuttaa ravikeskuksen kauden päätapahtuma Suur-Hollola -ajo. Hevoskuljetusvaunuja on liikkellä tavallista enemmän Ala-Okeroistentiellä ja Helsingintiellä perjantaista sunnuntaihin ja muutenkin liikennettä on runsaasti.

Järjestäjät toivovat, että Jokimaalle vaeltava ravikansa käyttäisi ensisijaisesti joukkoliikennettä. Ravikeskukseen pääsee ilmaisella ravibussilla Lahden keskustasta, Hollolasta ja Orimattilasta. Lahdesta bussit kulkevat Jokimaalle jo perjantaina, Orimattilasta ja Hollolasta pääsee bussilla Jokimaalle lauantaina ja sunnuntaina.

Bussien tarkemmat reitit ja pysäkkiluettelon näet tästä (siirryt toiseen palveluun).