Espanjassa alkaa oikeudenkäynti "vauvanvarastajaa" vastaan

Diktaattori Francon aikakaudella Espanjassa kymmeniätuhansia vauvoja vietiin äideiltään ja sijoitettiin uusiin ideologisesti sopiviin perheisiin.

Nunniksi pukeutuneet mielenosoittajat arvostelevat kirkon roolia vauvojensieppaus-skandaalissa. Kuva: Kai Foersterling / EPA

Madridissa alkaa tänään oikeudenkäynti 85-vuotiasta entistä gynekologia Eduardo Velaa vastaan.

Häntä syytetään tyttövauvan, Inés Madrigalin, sieppaamisesta äidiltään vuonna 1969 ja antamisesta uuteen perheeseen.

Madrigal ei tiennyt, että hänet oli viety äidiltään, kunnes hänen adoptioäitinsä kertoi asian hänelle Madrigalin täyttäessä 18.

Madrigal teki Velasta rikosilmoituksen, ja Velaa uhkaa tänään alkavassa oikeudenkäynnissä 11 vuoden vankeustuomio sekä 15 000 euron sakkorangaistus.

Oikeus hylkäsi Velan tekemän valituksen, jonka mukaan hän ei kykene osallistumaan oikeudenkäyntiin dementiansa takia.

Satoja tuhansia vauvoja vietiin "parempiin koteihin"

Velan tapausta kohtaan on Espanjassa runsaasti mielenkiintoa, sillä sen odotetaan tarjoavan lisätietoa vauvojen sieppaamisesta diktaattori Francon valtakaudella.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 300 000 vauvaa vietiin vanhemmiltaan vuosina 1940–1990.

Francon diktatuuri päättyi vuonna 1975, mutta vauvasieppausten uhrien SOS Bebés Robados -järjestön mukaan käytäntö jatkui vielä tämän jälkeen.

Francon väitetään kannustaneen vauvojen sieppaamiseen vasemmistolaisilta ja kirkonvastaisilta perheiltä. Vauvat sijoitettiin tämän jälkeen perheisiin, jotka olivat ideologisesti Francoa lähempänä.

Vauvoja siepattiin myös vähävaraisilta perheiltä, koska heidän uskottiin saavan paremman kasvatuksen vanhoillisissa katolisissa perheissä.

Äideille kerrottiin usein, että heidän lapsensa olivat kuolleet synnytyksessä.

Oikeudenkäynti on ensimmäinen laatuaan

Espanjassa on tehty yli 2 000 kannetta vauvansieppauksista, mutta Vela on ensimmäinen syytteen saava epäilty.

Madrigal on itse SOS Bebés Robadosin aktivisti. Hän uskoo, että oikeudenkäynnin myötä myös muita hänen sieppauksensa kaltaisia tapauksia nousee julkisuuteen.

– Tämä on tärkeää, koska 60 vuoden ajan olimme vauvojen valintamyymälä koko Euroopalle ja Etelä-Amerikalle, emme vain Espanjalle, hän sanoi sanomalehti Guardianille (siirryt toiseen palveluun).