Kainuun ensimmäiset avomaan mansikat kypsyvät ensi viikolla

Lämmin kevät ja aikainen kesä on kääntynyt tavanomaiseksi Suomen kesäksi. Mansikoita riittää näillä näkymin koko heinäkuun.

Lyhyet
Mansikoita myynnissä.
Jari Sirviö / Yle

Mansikoita on päästy jo poimimaan Etelä- ja Keski-Suomessa viime viikosta alkaen. Ensimmäiset avomaan mansikat poimitaan Kainuussa heinäkuun ensimmäisellä viikolla, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Pohjois-Suomen puheenjohtaja Paavo Runtti.

Kainuussakin on jo saatavilla kotimaakunnan mansikkaa, joka on kypsynyt esimerkiksi harson alla. Pääsato kypsyy ensi viikosta alkaen.

Näillä näkymin mansikkakausi huipentuu heinäkuun puolivälissä ja mansikoita riittää elokuun alkupuolelle asti. Runtin mukaan varhainen lämmin kevät on nyt kääntynyt tavalliseksi Suomen kesäksi.

Kuivuus ei ole aiheuttanut vahinkoa viljelijöille, joilla on ollut kastelu käytössä. Keväthallat eivät aiheuttaneet Kainuussa suurempia tuhoja. Kotiviljelijöille hallasta on voinut olla haittaa.

Huippusatoa ei tänä kesänä ole Runtin mukaan tulossa, mutta normaaliin satoon on ainekset olemassa. Helteitä mansikat eivät nyt kaipaa, vaan normaalia hyvää säätä.