Sotkamon ABC myi viikon ajan bensaa dieselinä ja dieseliä bensana – osuuskauppa korvaa autoilijoiden vahingot

Sotkamon ABC-aseman diesel-pistoolista tuli bensiiniä ja toisinpäin. Säiliöihin pääsi väärää polttoainetta jo viikko sitten tiistaina.

ABC-huoltoasemaketju
Sotkamon ABC: käytöstä poistettu bensamittari
Sotkamon ABC:n polttoainemittarit ovat virheen vuoksi pois käytöstä.Lucas Holm / Yle

Sotkamossa on myyty usean päivän ajan väärää polttoainetta ABC-automaattiasemalla. Osuuskauppa Maakunta sai tiedon 19.6. tapahtuneesta virheestä vasta eilen maanantaina.

– Saimme kolme palautetta asiakkailta klo 14 mennessä ja sen jälkeen mittarit suljettiin välittömästi, toimialajohtaja Arto Mustonen Osuuskauppa Maakunnasta kertoo.

Tämän hetkisen tiedon mukaan virhe on tapahtunut ainoastaan Sotkamon ABC-asemalla.

– Selvitämme parhaillaan, miten sekoittuminen on päässyt tapahtumaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kyse on inhimillisestä virheestä, kertoo Mustonen.

Torstaina 21.6. aseman polttoainesäiliöihin laitettiin oikeita polttoaineita, mutta tankeissa on silti edelleen bensiinin ja dieselin sekoitusta. Asema on edelleen suljettuna.

Osuuskauppa Maakunta ohjeistaa, että jos autoa on tankattu Sotkamon ABC-asemalla ti 19.6.–ma 25.6, ja autossa esiintyy toimintahäiriöitä, tulee autoilijan toimittaa auto huoltoon.

Väärän polttoaineen tankkaaminen voi aiheuttaa autoon teknisiä ongelmia ja toiminnallisia häiriöitä. Erityisesti diesel-autot eivät kestä bensiiniä ja pienikin määrä voi aiheuttaa polttoainejärjestelmän vaurioitumisen.

ABC-asemalla tankatusta väärästä polttoaineesta koituvat vahingot korvataan aiheutuneiden kulujen mukaan.

Korjaamolla jonossa autoja puhdistukseen

Sotkamolaisella Rengashuiput Oy:llä oli tiistaina aamupäivällä ABC:n virheen vuoksi korjausjonossa jo 15 autoa.

– Nykyautoissa polttoainetankin tyhjentäminen on tehty niin vaikeaksi, että tankin saattaa joutua käyttämään irti, jotta sen saa imettyä puhtaaksi ja koko polttoainejärjestelmän puhdistettua, kertoo ajoneuvoasentaja Tommi Schroderus.

Ajoneuvoasentaja Tommi Schroderus töissä Sotkamossa.
Ajoneuvoasentaja Tommi Schroderus korjaa bensiinin vaurioittamaa dieselautoa Sotkamossa.Lucas Holm / Yle

Väärän tankkauksen korjaaminen on monen tunnin työ, joka maksaa satoja euroja. Lisäksi korjaamolle tulee kuluja jätepolttoaineen hävittämisestä, jonka hoitaa vaarallisen jätteen erikoislaitos.

Polttoaineen toimittaja selvittää asiaa

Polttoaineet S-ryhmälle hankkii ja toimittaa NEOT Group Oy. Logistiikkajohtaja Sirpa Saarinen kertoo, että polttoaineiden sekaisin menemistä selvitetään laajalla rintamalla.

– Meillä on polttoainelogistiikassa paljon teknologiaa käytössä, ja myös videomateriaalin avulla saamme kyllä selvitettyä mitä on tapahtunut.

Myös Saarinen arvioi, että virhe on tapahtunut Sotkamossa ABC-asemalla.

– Vaikka inhimillinen virhe tulee ensimmäisenä mieleen, emme lähde syyllistämään jakeluauton kuljettajaa ennen kuin asia on kunnolla selvitetty.