1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulli hylkäsi jättierän Squishies-hittileluja: myrkyllisten kemikaalien lisäksi leluissa myös tukehtumisvaara

Viime viikolla lelukauppa BR-lelu ilmoitti lopettavansa suosittujen Squishies-lelujen myynnin Suomessa sen jälkeen, kun Tanskan ympäristöministeriö oli löytänyt leluista haitallisia kemikaaleja.

leikkikalut
Squishy-laatikko
Tulli hylkäsi suuren erän elintarviketta muistuttavia Squeeze the Squishy -leluja.Tulli

Tulli kertoo hylänneensä suuren erän Squeeze the Squishy -muovileluja.

Tullilaboratorion testeissä pehmeiden lapsille tarkoitettujen muovilelujen todettiin aiheuttavan tukehtumisvaaran. Lisäksi leluista löydettiin ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän ihmisten hormonitoimintaa.

Pehmeästä vaahtomaisesta muovista valmistetut Squishy-lelut ovat värikkäitä ja jäljittelevät esimerkiksi elintarvikkeita.

– Näytteistä pystyy helposti käsin repimään osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa, sanoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tiedotteessa.

Tullin mukaan lelujen materiaalin helpon puristettavuuden ja suhteellisen hitaan muotoon palautumisen takia on vaarallista, jos sitä joutuu lapsen suuhun. Pieneksi puristettu pala voi tukkia alahengitystiet. Jos lapsi ehtii niellä puristetun palan, vaara on sama kuin turpoavissa leluissa.

Viime viikolla lelukauppa BR-lelu kertoi lopettavansa Squishies-lelujen myynnin Suomessa sen jälkeen, kun leluista löydettiin haitallisia kemikaaleja Tanskan ympäristöministeriön teettämässä tutkimuksessa.

Suomen tullin nyt tutkimassa ja hylkäämässä leluerässä oli yli 24 000 Squishy-lelua. Leluerä päätyi tullin testeihin tavanomaisen tuoteturvallisuusvalvonnan yhteydessä.

Tullin mukaan vastaavia leluja tiedetään olevan myynnissä verkkokaupoissa ja myymälöissä.

Lue myös:

Lelujätti vetää myynnistä lasten Squishies-hittilelut – leluista löydettiin Tanskassa myrkkyjä

Lue seuraavaksi