Avoimia työpaikkoja tarjolla selvästi aiempaa enemmän: "Tätä on jo ehditty odotella"

Pohjois-Savossa työttömyys on laskenut kaikissa kunnissa ja ikäryhmissä.

työttömyys
Rakentaja töissä.
Toni Pitkänen / Yle

Työttömien määrä on alimmillaan kuuteen vuoteen Pohjois-Savossa. Työttömiä työnhakijoita oli toukokuun lopussa alle 11 000. Edellisen kerran Pohjois-Savossa päästiin vastaaviin lukuihin vuonna 2012.

Toukokuun lopussa uusia avoimia työpaikkoja oli maakunnassa runsaat 2 700. Alkuvuoden aikana laitettiin hakuun yli 2 300 avointa työpaikkaa enemmän kuin viime vuonna.

– Talouden koheneminen on näkynyt jo puolitoista vuotta, mutta avoimia paikkoja on ilmestynyt enemmän vähän viiveellä eli vasta nyt. Tätä on jo ehditty odotella, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylitarkastaja Raili Nissinen sanoo.

– Ehkä työpaikkoja on ollut haussa muilla tavoin, mutta vasta tänä vuonna työantajat ovat laittaneet niitä reilusti enemmän myös julkiseen hakuun.

Tilanne kohentunut kaikkialla

Työttömyysluvut vaihtelevat alueittain. Alin työttömyyaste on Sisä-Savon seudulla ja korkein Koillis-Savossa. Kunnista työttömyysaste on matalin Siilinjärvellä (6 prosenttia) ja korkein Tuusniemellä (13,2 prosenttia). Myönteistä kuitenkin on, että työttömyys on laskenut Nissisen mukaan kaikissa ikäryhmissä ja maakunnan kaikissa kunnissa.

– Kehitystä parempaan on kuitenkin tapahtunut kaikkialla. Rautavaaralla, Kaavilla ja Tuusniemellä on ollut paljon korkeampiakin työttömyyslukuja.

Myös pitkäaikaistyöttömien määrä vähenee edelleen. Pitkäaikaistyöttömiä oli toukokuun lopussa 23 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.