Ilja Janitskin pääsi vapaaksi – käräjäoikeuskäsittely MV-sivuston rikosepäilyjen vuoksi päättyi

MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin oli vangittuna huhtikuun puolivälistä lähtien. Oikeus antaa päätöksensä syyskuun lopussa.

vihapuhe
Ilja Janitskin
Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta.AOP

Helsingin käräjäoikeus on päästänyt MV-sivuston perustajan Ilja Janitskinin vapaalle jalalle odottamaan oikeuden ratkaisua. MV-sivustoon liittyviä rikosepäilyjä käsiteltiin oikeudessa kesäkuun puolivälistä lähtien.

Puolustus vaati Janitskinin vapauttamista heti oikeudenkäynnin alkaessa kaksi viikkoa sitten. Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen vastusti vapauttamista ja oikeus päätti pitää Janitskinin Vantaan tutkintavankilassa. Janitskin pyysi vapauttamista myös viime viikolla.

Janitskin piileskeli ulkomailla pitkään ennen kuin Andorra luovutti hänen Suomeen oikeudenkäyntiä varten.

Oikeudenkäynnin päättyessä tänään syyttäjä ei vaatinut vangittuna pitämistä. Tarvetta tutkintavankina pitämiselle ei enää ole.

Tuomio jutussa annettaneen syyskuun lopulla.

Janitskin kiisti syytteet

Oikeudenkäynti alkoi kaksi viikkoa sitten törkeää kunnianloukkausta ja kiihottamista kansanryhmää koskevilla syytteillä.

Janitskinia vastaan luettiin oikeudenkäynnin edetessä näiden lisäksi myös syytteet muun muassa laittomasta uhkauksesta, tekijänoikeusrikoksista, rahankeräysrikoksista ja rahapelirikoksista.

Janitskin kiisti syytteet ja korvausvaatimukset. Hän kiistää olleensa vastuussa MV-julkaisun jutuista päätoimittajana.

Johan Bäckmania syytettiin vainoamisesta

Oikeudessa oli syytettynä myös Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman, jota syytetään Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Bäckman kiisti syytteet.

Syytteiden mukaan Aro on yksi törkeiden kunnianloukkausten kohteeksi joutuneista.

Käräjäoikeus antaa ratkaisun yhteiskunnallisesti merkittävässä juttukokonaisuudessa syyskuun lopussa.

Syyttäjä vaati Janitskinille vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta ja Bäckmanille kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Syyteharkinnassa on lisää rikosepäilyjä.

Yle katsoo olevansa Janitskin-jutussa asianomistaja myös siltä osin kun käsiteltävänä ovat Ylen toimittajaan kohdistuneet kunnianloukkaus- ja vainoamissyytteet. Oikeus ratkaisee asianomistajuuskysymyksen pääratkaisun yhteydessä.

Lue myös aiemmat jutut:

Syyttäjä vaatii Janitskinille ehdotonta vankeusrangaistusta – MV-jutussa puidaan toimittajan työn estämistä sekä vihamielisen informaatiovaikuttamisen rajoja

Syyttäjä luki lisää syytteitä MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille: törkeä kunnianloukkaus, tekijänoikeusrikoksia ja laiton uhkaus

Johan Bäckman kiistää Ylen toimittajan vainoamisen – hänen mukaansa kyse oli "leikkisästä nokittelusta"

Rikosoikeuden professori Janitskinin oikeudenkäynnistä: "Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta sille on myös tiettyjä oikeudellisia rajoituksia"

Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna

Ilja Janitskinin käräjät alkavat syytteillä törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Oikeuden puntarissa on härskiyden määrä

Ilja Janitskinin vangitsemista jatketaan – vangittiin todennäköisin syin epäiltynä lukuisista rikoksista