Jukolan viestin valmistelut käyntiin Kauhavalla – ensimmäisenä tehdään uusi kartta kisa-alueelle

Jukolan viesti suunnistetaan Kauhavalla 2023. Kauhavan Wisan ja Lapuan Virkiän kisaorganisaatiolla on luvassa kiireiset valmisteluvuodet.

Jukolan viesti
Lentokentän tuntumassa on hyvät tilat järjestää palvelut ja majoitusmahdollisuudet Jukolan viestissä 2023.
Lentokentän tuntumassa on hyvät tilat järjestää palvelut ja majoitusmahdollisuudet Jukolan viestissä 2023.Jarkko Heikkinen/Yle

Jukolan viesti juostaan Kauhavalla kesällä 2023. Suunnistustapahtumaan on aikaa vielä viisi vuotta, mutta Kauhavalla järjestelyt on jo polkaistu käyntiin.

– Ensimmäinen työ meillä on kartan tekeminen, sanoo tapahtumaa Kauhavalle puuhannut Kauhavan Wisan Martti Koivumäki.

Kilpailualue tullaan kartoittamaan kokonaan uudelleen nykyhetken vaatimusten mukaan. Se myös asetetaan jossain vaiheessa harjoituskieltoon.

– Jokamiehen oikeudella maastossa pääsee kiertelemään, mutta henkilö, joka liikkuu siellä kartan kanssa, voidaan käräyttää. Näin halutaan turvata kaikille tasapuoliset kilpailumahdollisuudet, Koivumäki sanoo. Harjoituskielto siirtää esimerkiksi perinteiset iltarastit kantakaupungin alueelle.

Tekeillä haastavat reitit

Kilpailualueelle tulee arviolta toista sataa rastipistettä. Rastivälien Koivumäki arvelee vaihtelevan 100 metristä jopa pariin kilometriin. Ja vaikka Etelä-Pohjanmaalla ollaan, järjestäjät lupaavat kiinnostavan kisamaaston.

Alueella on Koivumäen mukaan neljä erilaista maastotyyppiä, osa jopa eteläpohjalaisittain ainutlaatuisia.

– Moni luulee tulevansa tasaiselle juoksemaan, mutta pettyy pahasti, Koivumäki vihjaa.

– Tasaisuus voi joskus olla myös oma haastavuutensa. Jukolassa tavoite on, että osuusajat ovat tietyn mittaisia, joten eri tilanteiden mukaan matkan pituus voi vähän vaihdella. Kyllä me saamme haastavuuttakin aikaiseksi, vakuuttaa myös järjestelyissä mukana oleva Kauhavan Wisan Jukka-Pekka Sorvisto.

Jukolan viesti Kauhavan Wisa ja Lapuan Virkiä  2023
Lippalakki on jo valmis, joten järjestelytyöt kesän 2023 Jukolan viestiä varten saavat alkaa.Jarkko Heikkinen/Yle

Lähemmäs rakennettua ympäristöä

Kauhavan Wisa ja Lapuan Virkiä järjestävät suunnistustapahtuman yhdessä. Kisakeskus on Kauhavan entisen Lentosotakoulun alueella.

– Kisapaikka on haettu ja myönnetty lentokentän jatkeelle, Jukka-Pekka Sorvisto sanoo.

Lentokentän tuntumassa on hyvät olosuhteet järjestää tarvittavat palvelut ja majoitusmahdollisuus kymmenille tuhansille tapahtumakävijöille.

– Kauhavan puitteet ovat erinomaiset. Jukolat ovat aina olleet enemmän tai vähemmän pellossa ja metsillä, mutta nyt on tullut linjaus, että siirrytään lähemmäs rakennettua ympäristöä, Sorvisto sanoo.

Jukolan ja Venlojen viestiin Kauhavalle odotetaan 40-50000 kävijää. Tarkoitus on järjestää samaan aikaan ainakin markkinat ja Puukkofestivaalit.

– Tapahtuma itsessään on seuroille jo iso taloudellinen panostus. Lähdemme siitä, että pystymme pitämään sen taloudellisesti plussalla, Sorvisto sanoo.

Jukolan ja Venlojen viestit 2023 suunnistetaan Kauhavalla entisen Lentosotakoulun alueella.
Jukolan ja Venlojen viestit 2023 suunnistetaan Kauhavalla entisen Lentosotakoulun alueella.Jarkko Heikkinen/Yle