1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Energian tuhlaus

Suomalaisen rakastama mökki on pahimmillaan luontoa rasittava energiasyöppö – Riina Puusaari ei halua omistaa, vaan kyläilee muiden kesäasunnoilla

Yhä useampi vapaa-ajan asunto on peruslämmöllä talvikauden, mikä on suurentanut mökkien sähkönkulutusta. Toisaalta aurinkopaneelien suosio on lisääntynyt.

Riina Puusaari on vihreä, joka kokee huonoa omaatuntoa ulkomaille lentämisestä. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Lahtelainen Riina Puusaari, 35, arvostaa mökkeilyssä sitä, että se tarjoaa monelle kaupunkilaiselle henkireiän. Samalla pidetään yllä luontoyhteyttä. Kaupungissa asuva autoton Puusaari kuitenkin pärjää hyvin ilman omaa mökkiä.

– Mökkeily ei ole minulle mitenkään pakollinen asia. Käyn toki mielelläni kylässä ystävieni mökeillä vaikka pidennetyllä viikonlopulla, jos kutsu käy.

Puusaaren lapsuuteenkaan ei kuulunut oma mökki, vaan silloin tuli tutuksi perheen kanssa toteutettu vuokramökkeily.

– Vuokramökin hyvä puoli on se, että ei tarvitse aina olla samassa paikassa.

Työläät halkotalkoot, haisevan puuceen tyhjennys tai pitkäpiimäinen laiturin kunnostus inisevän itikkalauman keskellä ei kaikkia innosta. Lahden Vihreiden puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Riina Puusaari on esimerkki uusista sukupolvista, jotka vierastavat ajatusta mökistä työleirinä.

Tyhjä mökki peruslämmöllä

Puoli miljoonaa kesämökkiä ei kuitenkaan valehtele. Olemme Euroopan mökkihulluinta kansaa, kertoi Yle hiljattain. Innostus tarkoittaa myös tavallista suurempaa hiilijalanjälkeä – ellei mökkeily korvaa esimerkiksi ulkomaanmatkailua ympäristöä kuormittavine lentämisineen.

Mökille reissaamiseen menee bensaa ja määränpäässä käytetään sähköä ja vettä. Samalla tuotetaan jätettä, mikä olisi syytä lajitella oikein. Mökin päärakennuksen jätevedet heitettiin tai johdettiin pihalle tai metsään 32 prosentissa mökeistä, käy ilmi Maa- ja metsätalousministeriön mökkibarometristä 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Puhumattakaan talvikaudesta, jolloin tyhjällä mökillä saatetaan pitää peruslämpöä, jotta laitteet ja vesijohdot pysyvät kunnossa.

Nykyaikaisen ihmisen vaatimustaso on noussut, joten mökki voi olla niin sanottu kakkosasunto suihkuineen, pakastimineen, astianpesukoneineen ja pyykkikoneineen. Samaan aikaan mökin käyttöaste voi olla varsin pieni, vaikkakin keskimäärin suomalainen käyttää mökkiä 79 vuorokautta vuoden aikana.

Mökin käyttöaste näyttäisi olevan mökkibarometrin mukaan suurinta Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Vähäisintä mökin käyttö on ollut Etelä-Pohjanmaalla.

Vuokramökin hyvä puoli on se, että ei tarvitse aina olla samassa paikassa.

Riina Puusaari

Vapaa-ajan asunnoista 42 prosentissa on päälämmönlähteenä sähkö, käy ilmi Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tilastosta (siirryt toiseen palveluun). Tieto perustuu kyselytutkimukseen, johon vastasi noin 4 000 suomalaista.

Mökkien sähkönkulutus on kasvanut viime vuosina.

– Yhä useammassa vapaa-ajan asunnossa on peruslämpö päällä, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Virve Rouhiainen.

Mökkibarometri kertoo, että 32 prosenttia pitää peruslämpöä eli sähkölämmitystä talvikaudella.

Matka kodin ja mökin välillä oli Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 91 kilometriä vuonna 2014. Kuva: Arja Lento / Yle

Yhteiskäyttöauto, aurinkopaneeli ja kuivanapitolämmitys

Mökkiläiselläkin on mahdollisuus parantaa ekologisuuttaan. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa nähdään, että mökkien talviaikainen lämmitys olisi syytä nostaa keskusteluun.

Valitsemalla kuivanapitolämmityksen sähkölämmitteiseen mökkiin (siirryt toiseen palveluun) voi pienentää hiilijalanjälkeään jopa 26 prosenttia vuodessa. Suomen noin puolta miljoonaa mökkiä lämmitetään Sitran mukaan tarpeettoman paljon, vaikka vain 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpi kuivanapitolämmitys riittäisi hyvin.

Vaihtamalla peruslämmityksen kuivanapitolämmityksen säästö on jopa useita satoja euroja. Etäohjauksella voi napsauttaa lämmöt päälle mökille suunnatessa.

– Miksei mökillä voisi viivähtää samalla hieman pidempään. Se vähentää ylimääräistä reissailua, vinkkaa Kestävä arki -projektin asiantuntija Lotta Toivonen Sitrasta.

Mökillä on mahdollista viljellä tai kerätä syötävää luonnosta, mikä tukee ekologisuutta ja vahvistaa ihmisen luontosuhdetta. Kulkemistapaakin on voi miettiä mökin sijainnista riippuen.

– Voisiko harkita yhteiskäyttöautoa tai vuokra-autoa vai sujuisiko edes osa matkasta julkisilla kulkuneuvoilla, kysyy Toivonen.

Riina Puusaari jaksaa uskoa, että nykyaikaiset mökkeilijät osaavat tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Energiatehokkuudesta ohjeistava valtionyhtiö Motiva on laatinut helppolukuisen mökkeilijän oppaan (siirryt toiseen palveluun), jossa annetaan vinkkejä loma-asumisen energiatehokkuuden parantamiseen ja ylläpitämiseen. Ohjeissa kerrotaan muun muassa ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä, energiatehokkaasta valaistuksesta ja ilmalämpöpumpun järkevästä käytöstä.

Vaikka vapaa-ajan asuntojen sähkönkulutus onkin lisääntynyt, on aurinkopaneelin suosio nousussa. Joka kymmenennellä kesämökillä on jo aurinkopaneeli, kun omakotitaloista paneeleja on yhdellä sadasta. Moni käyttää valaistuksessa nykyaikaisia ledlamppuja, energiansäästölamppuja tai ekohalogeeneja.

Lahtelaisella Riina Puusaarella on ajatus niille mökeille, jotka seisovat paljon tyhjillään.

– Voisiko rakennuksia vuokrata, koska vuokratulot kattaisivat mökistä aiheutuvia kuluja? Tai sitten mökkiä käyttäisivät oman itsen lisäksi vaikka lähisukulaiset. Kunnon pelisäännöt ja ajanvaraukset, niin ei tulisi riitoja.