Hyppää sisältöön

Matkailija voi pian hakea korvausta lomanautinnon menetyksestä – bussimatkan ja konserttilipun osto voidaan laskea pakettimatkaksi

Alle vuorokauden kestävät matkat, jotka eivät sisällä yöpymistä, jäävät lain soveltamisalan ulkopuolelle.

Aurinkovarjoja Nizzan rannalla. Kuva: Juha Vuohelainen / Yle

Sunnuntaista alkaen pakettimatkat eivät ole entisellään. Heinäkuussa voimaan astuu matkapakettilaki, jonka myötä matkustajien oikeudet muuttuvat.

Uutena asiana matkapakettien ostajat voivat hakea korvausta lomanautinnon menetyksestä pakettimatkan järjestäjältä. Aivan mistä tahansa asiasta korvausta ei voi saada, toppuuttelee Kuluttajaliitto.

– Rautalankaesimerkki voisi olla se, että matkustaja on ostanut matkapaketin johon kuuluu vaikka ruokailu. Jos siitä ruokailusta tulee vatsanpuruja ja koko loma menee sängyssä maaten, niin korvaukset ovat mahdollisia, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä varmasti, minkälaisista lomanautinnon menetyksistä tullaan hakemaan korvauksia. Se selviää vasta ensimmäisten mahdollisten oikeustapausten myötä.

– Se on mielenkiintoista katsoa, kun siitä rupeavat matkustajat ja elinkeinonharjoittajat vääntämään, että tulivatko vatsanpurut järjestäjän ruuasta vai tulivatko ne Suomesta mukaan kannettuna.

Matkapakettilain taustalla on EU:n matkapakettidirektiivi. Laki korvaa aiemman valmismatkalain.

Lennon ja hotellin varauksesta matkapaketti

Pakettimatkan järjestäjiksi voidaan laskea heinäkuun alusta lähtien matkatoimistojen lisäksi muutkin yrittäjät, jotka tarjoavat useampia matkapalveluja.

Ehtona on, että asiakas ostaa kaksi tuotetta samasta paikasta samalla laskulla. Tällaisessa tapauksessa matkailija esimerkiksi valitsee nettisivuston kautta lennon ja hotellin – tällöin tuotteet myynyt yritys lasketaan matkapaketin järjestäjäksi.

Periaatteessa siis bussimatkan ja konserttilipun yhdistelmä voidaan laskea lain mukaan matkapaketiksi. Tällaisen matkapaketin tarjoaja on siis vastuussa esimerkiksi mielipahakorvauksista.

Kyse on myös matkapaketista, jos asiakas ostaa matkan verkossa kahdelta eri yritykseltä, mutta matkustajan nimi, maksutiedot ja sähköpostiosoite siirtyvät yritykseltä toiselle.

Alle vuorokauden kestävät matkat, jotka eivät sisällä yöpymistä, jäävät lain soveltamisalan ulkopuolelle.

– Kysymyksenä on, tulevatko vaikka pienyrittäjät jotka tarjoavat matkapalvelun lisäksi vaikkapa husky-safareita lainsäädännön piiriin, sanoo Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Liitto: Uusi laki voi vaikuttaa pakettimatkojen hintoihin

Uuden lain myötä matkustajalle tulee myös oikeus peruuttaa matka milloin tahansa ennen sen alkua ilman erityistä syytä. Matkanjärjestä voi periä tästä peruutusmaksun, joka voi olla nykyistä korkeampi.

Etukäteismaksuja keräävät matkajärjestäjät on myös velvoitettu asettamaan vakuus sen turvaamiseksi, että matkustajat saavat rahansa takaisin jos yritys ajautuu konkurssiin. Vakuuden on katettava myös matkustajien paluukuljetusten kustannukset, vaikka etukäteismaksuja näistä ei olisikaan kerätty.

Liiton mukaan uusi lakimuutos voi mahdollisesti vaikuttaa matkojen hintoihin.

– Jos korvaustasot kasvavat ja yrityksen vakuuden piiriin tulee lisää matkoja, niin toki se nostaa hintoja, Mäki-Fränti sanoo.

Minkälaisista hinnanmuutoksista voisi olla kyse?

– Siitä ei oikeastaan ole tietoa, se riippuu niin paljon yrityksestä. Osalle yrityksistä uusi järjestelmä ei tuo oikeastaan mitään muutoksia.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling Kuva: Toni Määttä / Yle
.
.