Kolin kansallispuistossa uusi petohyökkäys lammaskatraan kimppuun – paimenviikot peruttu toistaiseksi

Ahma hyökkäsi lampaiden kimppuun Metsähallituksen vuokratuvan pihapiirissä.

Petovahingot
Metsähallituksen vuokratupa.
Tiina Hakkarainen

Lampaat joutuivat ahman hyökkäyksen kohteeksi Kolin kansallispuistossa tiistain vastaisena yönä. Metsähallituksen Lakkalan tilalla vahtivuorossa ollut Järvi-Suomen luontopalveluiden tiedottaja Tiina Hakkarainen kertoo heränneensä viiden aikaan aamuyöstä pihalta kuuluvaan metakkaan.

– Kun katsoin ikkunasta, niin ahma oli siellä lammaslauman perässä.

Tilan 47 lammasta oli kerätty yöksi aitaukseen mökin pihapiiriin. Hakkarainen kiiruhti pihalle hätistämään ahmaan pois lampaiden kimpusta.

– Huusin sen minkä kurkusta lähti, että nyt ahma pois täältä!

Hakkarainen kertoo, että ahma lähti lopulta lipettiin. Ahma oli kuitenkin ehtinyt vahingoittaa kolmea lammasta, joista kaksi jouduttiin lopettamaan ja yhden vointia eläinlääkäri vielä tarkkailee.

Lakkalan tila sijaitsee reilun 20 kilometrin automatkan päässä Ukko-Kolilta Heräjärven rannalla kansallispuiston eteläosissa.

Lampaat siirretty pois Kolilta

Vain vajaa viikko aikaisemmin peto vieraili viereisellä Seppälän tilalla. Seppälän kolmestatoista lampaasta täysin ehjin nahoin selvisi vain kolme lammasta. Myös tämän aikaisemman hyökkäyksen tekijäksi on varmistunut ahma.

Molemmilla tiloilla lampaat ovat olleet hoitamassa perinnemaisemaa. Lampaita puolestaan on päässyt paimentamaan maksua vastaan viikoksi kerrallaan.

Seppälän tila
Seppälän tila.Tiina Hakkarainen / Metsähallitus

Metsähallituksen paimenviikot ovat olleet eritäin suosittuja ja paimenviikolle pääsevät on jouduttu arpomaan. Lammaspaimennus olisi jatkunut tiloilla syyskuulle asti, mutta nyt Kolin kansallispuiston lammaspaimenviikot ovat tältä kesältä todennäköisesti ohi.

Metsähallitus päätti siirtää lampaat pois Kolilta. Loppukesän paimenet saavat halutessaan tulla Kolille mökkilomalle.